Risico’s van het voorjaarsgras

voorjaarsgras, gezondheid, voeding, hoefbevangen,

Is jouw paard gevoelig voor het voorjaarsgras?

Nu het voorjaar weer is aangebroken gaan veel paarden lekker de wei op. Maar let wel op, er zitten ook wat risico’s aan het voorjaarsgras.  Als je kijkt naar vers gras dan bestaat dat voor 80 tot 85% uit water en 15 tot 20% uit droge stof. Droge stof is datgene wat overblijft als je al het water eruit haalt. Het bevat vezels, eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen. Vooral het suikergehalte (met name fructaan) in gras kan erg variëren. Dit komt door verschillende factoren zoals de leeftijd van het gras, de temperatuur, het tijdstip en het weidemanagement. Maar wat gebeurt er dan precies in het voorjaar? 

Voorjaarsgras risicovol?

In het voorjaar groeit het gras het hardst. Het maakt overdag, onder invloed van de zon, veel suikers aan. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer suikers er worden geproduceerd. ’s Nachts worden deze suikers omgezet in vezels, waardoor het gras zal groeien. In het voorjaar komen echter nog regelmatig koude nachten voor. Als de temperatuur onder de 8-10 graden valt, stopt de omzetting van suiker naar vezel. Met als gevolg dat het suiker de volgende ochtend nog in het gras zit. De productie van suiker stopt alleen niet, dus het suiker hoopt zich op in de grasspriet. 

Wilde paarden hebben geen probleem

Voor wilde paarden is dit hoge suikergehalte eigenlijk geen probleem. Zij kunnen dit juist goed gebruiken om aan te sterken na de vaak schrale winter. Maar voor onze gehouden paarden kan het wel problemen opleveren. Vaak bestaan de weilanden waar wij onze paarden op houden uit grassoorten die van zichzelf een hoog suikergehalte hebben (zoals Engels Raaigras). Als daar nog extra suiker bij komt, zorgt dit voor erg hoge pieken. Daarnaast krijgen de meeste paarden in de winter kwalitatief goed ruwvoer. In tegenstelling tot de wilde paarden komen zij daardoor geen voedingsstoffen tekort en hebben dus ook geen extra voedingsstoffen nodig om aan te sterken. 

Gezondheidsrisico’s

Een groot deel van de paarden zal niet direct last hebben van het hoge suikergehalte in het voorjaarsgras. Hoewel het niet goed is voor de darmflora om steeds de hoge suikerconcentraties te moeten verwerken. Paarden die er gevoelig voor zijn, kunnen er hoefbevangen van raken. Een ander gevolg is dat het paard er dik van kan worden. Als hij meer energie (suikers) binnen krijgt dan hij verbruikt, zal zijn gewicht toenemen. En overwicht kan weer voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen. Behalve het hoge suikergehalte, kan ook de plotselinge rantsoenwijziging voor problemen zorgen. Als het paard de hele winter hooi eet, is zijn darmflora hier op ingesteld. Plotselinge wijzigingen in het rantsoen, zoals ineens de hele dag op de weide grazen, kunnen voor verstoringen zorgen wat diarree of koliek als gevolg kan hebben. Hieronder lees je de tips hoe je de risico’s van het voorjaarsgras kan verminderen.

Tips

  1. Bouw de graastijd rustig op
    Laat je paard niet meteen hele dag op het land lopen, maar begin met een uurtje. Laat hem in het begin bij voorkeur in de ochtend grazen, dan is het suikergehalte het laagst. Let wel op: als er een koude nacht is geweest met daarop een zonnige dag kunnen de suikergehaltes in de ochtend nog hoog zijn. 
  2. Houd de conditie goed in de gaten
    Overgewicht kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Als je merkt dat je paard toeneemt in gewicht, kijk dan welke aanpassingen je in het rantsoen en/of training kan doen 
  3. Zorg voor een goed weidemanagement
    Voor een gezond weiland is het belangrijk dat het regelmatig wordt bemest (wel afgestemd op paarden). Gras dat groeit op een slecht bemeste bodem bevat relatief veel suiker 
  4. Laat paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid zo min mogelijk grazen in een weiland
    Kies bij voorkeur voor een paddock waarin je ruwvoer aanbiedt. Een ruwvoeranalyse kan handig zijn om te kijken hoeveel suikers er in je ruwvoer zitten.  
  5. Kies voor een speciaal grasmengsel voor paarden
    Er zijn speciale graszaadmengsels op de markt die een lager suikergehalte hebben 
  6. Staat het paard ’s nachts op stal?
    Zorg dan dat hij ’s ochtends bij het ontbijt een flinke portie hooi eet voor hij de wei op gaat. Zo heeft hij al een bodem ruwvoer in zijn buik waardoor hij minder zal “aanvallen” op het lekkere groene gras. 
  7. Op Hoefnatuurlijk kun je hoogte van het fructaan in de gaten houden.
    Zo kun je zien of het in jouw regio veilig is voor je paard om te grazen, of dat er een verhoogd risico is. 

Delen: