Hiermee verklein je de kans op maagzweren
Paarden scheiden 24 uur per dag maagzuur af. Wanneer paarden eten wordt er speeksel aangemaakt. Speeksel bevat natriumbicarbonaat en is daarom een neutralisator voor het maagzuur. Ook het voedsel zelf helpt om het maagzuur te neutraliseren en legt een laagje op het maagzuur. In de natuur eten paarden ongeveer 16 uur per dag kleine beetjes. Hierdoor wordt bijna altijd het maagzuur geneutraliseerd. Als we paarden een aantal keer op een dag grote porties voeren, kunnen er lange perioden zijn dat ze niet eten en dat het maagzuur niet wordt geneutraliseerd.
Het belang van constante maagbescherming
De maag scheidt alleen zuur af in het onderste kliergedeelte. Hier zijn dan ook kliercellen te vinden die beschermende stoffen afscheiden. Het bovenste deel van de maag blijft grotendeels leeg en scheidt geen zuur af. Het is daardoor ook niet beschermt tegen het zuur. Door het laagje bovenop het maagzuur voorkomt het contact met het bovenste deel van de maag. Als er lange tijd tussen de voermaaltijden zit, begint de beschermende laag af te nemen. Het voedsel blijft ongeveer 6 uur in de maag. Wanneer het paard dan zou gaan bewegen, beweegt de inhoud van de maag mee. Hierdoor neemt de kans toe dat zuur in contact komt met het bovenste (niet beschermde) gedeelte van de maag. Hierdoor kunnen maagzweren ontstaan. Het goede nieuws is dat er een aantal snelle en gemakkelijke dingen zijn die u kunt doen om dit risico te verkleinen.

De tips
- Eerst ruwvoer voor het rijden.
Het eerste en meest voor de hand liggende advies is om eerst ruwvoer te voeren voordat je het paard gaat trainen of rijden. - Voer hooi tijdens het poetsen.
Mocht je geen tijd hebben om een hele maaltijd af te wachten dan is dat geen probleem. Je kunt hooi voeren terwijl je aan het verzorgen bent en je klaarmaakt om te rijden. Zelfs een klein beetje stimuleert de speekselproductie en creëert het laagje. - Alternatieven voor hooi.
Als je stal je niet toestaat om hooi te pakken, zijn er ook gehakselde voedergewassen die je zou kunnen voeren. Sommige hiervan zijn ontworpen met het oog op het minimaliseren van het risico op zweren. Luzerne heeft een betere buffercapaciteit dan grashooi. Als je de keuze hebt, zou het in deze situatie ideaal zijn om een kleine hoeveelheid luzerne of gehakselde luzerne te voeren. - Maagbuffer.
Een andere optie naast of in plaats van hooi voor de rit is om een goede maagbuffer te voeren als je in de stal komt. De gedachte is dat als je het zuur minder zuur maakt, het de maagwand niet aantast. Onderzoek heeft aangetoond dat calcium de maag vrij snel buffert. Het is te vinden in producten die speciaal voor dit doel zijn ontworpen en in sommige andere vormen van commercieel voer. - Supplementen.
Er zijn ook supplementen die coatingmiddelen bevatten die het slijmvlies van de maag bedekken om het te helpen beschermen tegen het zuur. Het is echter mogelijk dat ze niet snel genoeg werken voor gebruik vóór de rit. Het is raadzaam om dit bij de fabrikant te informeren.