Instructeur Paard & Gedrag - Niveau 3
Home Opleiding Instructeur Paard en Gedrag

Instructeur Paard & Gedrag niveau 3

Foto-19-min

Dit niveau is de laatste stap naar het diploma Instructeur Paard & Gedrag. Je bent na het afronden van deze opleiding in staat om diverse enkel– en meervoudige uitdagingen bij paarden op te lossen. Ook heb je jezelf ontwikkeld tot een instructeur, die zowel op individueel als op groepsniveau een leerzame les kan verzorgen. Dit niveau bestaat uit acht blokken en is verspreid over 18 maanden zodat je voldoende tijd hebt om je praktijkervaring op te doen. Gedurende deze periode ga je aan de slag om je portfolio op te bouwen. Voor het portfolio ga je een aantal paarden en hun eigenaren thuis helpen met de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Het derde niveau wordt afgesloten met vier ORUN (praktijk)examens.

Onderwerpen

 1. Praktijktraining. Alle praktijklessen staan vanzelfsprekend in het teken van de training van uitdagend gedrag. We bespreken en testen diverse aanpakken, gebaseerd op de leertheorieën. In een aantal trainingen maken we gebruik van  een hartslagmeter om een nog beter beeld te krijgen van de effectiviteit van je training.
 2. Effectieve training. Je leert zelf een trainingsplan op te stellen voor paarden met diverse uitdagingen.
 3. Grondwerk 2.0. Je gaat aan de slag met grondwerkoefeningen om het paard aan de hand fysiek beter in balans te brengen. Dit kan de eigenaar helpen bij de rijtechnische training van het paard.
 4. Op locatie. Samen met een aantal medestudenten en een docent ga je langs bij eigenaren op locatie. Je stelt een plan op en je helpt bij de eerste training. Tevens geef je de eigenaar een advies over het vervolgplan.
 5. Jonge paarden starten. Samen met (internationale) trainers ga je jonge paarden voorbereiden op hun leven als rijpaard. Je zorgt dat ze voor de eerste keer veilig een zadel op hun rug krijgen en laat ze wennen aan de dubbele lange lijnen. Je leert welke dingen je nog meer kunt doen om het paard optimaal voor te bereiden op de eerste ruiter.
 6. Fysieke beoordeling. Je gaat samen met fysiotherapeut aan de slag om paarden fysiek te beoordelen. Veel rijproblemen zijn het gevolg van een lichamelijk ongemak. Wat kun je hier aan de buitenkant aan zien en wat kan eraan gedaan worden?
 7. Exterieurbeoordeling. Als Instructeur Paard & Gedrag kun je gevraagd worden om advies te geven over een paard, bijvoorbeeld bij een aankooptraject. Je leert hoe je het exterieur van een paard in de praktijk beoordeeld en hoe je dit kunt verwoorden in een advies aan de potentiële eigenaar.
 8. Didactische vaardigheid. Je leert lesgeven aan groepjes, maar ook aan individuele personen en kunt een les afstemmen op het niveau van degene waar je mee werkt.
 9. Ethologie. In de lessen die gegeven worden door Machteld van Dierendonck leer je meer over de leertheorieën en de wijze waarop je deze in de praktijk kunt inzetten.

Resultaat

Wanneer je dit niveau hebt afgerond ben je zelfstandig allround gedragsinstructeur. Je hebt voldoende kennis en ervaring om ook de uitdagende problemen aan te pakken en jonge paarden op een veilige wijze te starten. Het netwerk dat je hebt opgebouwd maakt dat je met vragen altijd bij een specialist terecht kunt. Je bent in staat om een trainingsplan op te stellen voor de paarden waar je mee werkt. Door het opbouwen van je portfolio verkrijg je de benodigde ervaring in het trainen van paarden en het begeleiden van de eigenaar. Je bent in staat een paard op een dusdanige wijze te trainen dat de eigenaar er zelf mee verder kan. Het geven van lessen aan een of meerdere personen is voor jou geen probleem meer. Ook kun je het exterieur van een paard beoordelen en een inschatting maken of dit paard geschikt is voor de potentiële nieuwe eigenaar.

Informatie

 • Startdatum: februari en september
 • Duur: 8 lesweekenden, 23 dagen in totaal waarvan 1 stagedag
 • Locaties: per weekend verschillend (b.v. Vierpolders, Kerkwerve, Nispen)
 • Studiegids: Klik hier
 • Prijsoverzicht: Bekijk het overzicht 
 • Informatiebijeenkomst: Meld je hier aan

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.

Schrijf je in voor de opleiding

Om aan de slag te gaan met de opleiding Instructeur Paard & Gedrag start je met niveau 1. Schrijf je hier in voor niveau 1.

 

*Heb je al een instructeursdiploma (bijvoorbeeld van de KNHS, of Emiel Voest)? Neem dan contact met ons op voor de vrijstellingsmogelijkheden!

Related educations

niveau1hoofd-min

Instructeur Paard & Gedrag – Niveau 1

Alles over de taal van het paard. In het eerste niveau leer je het zowel in theorie, als in de praktijk.

LEES MEER
imadia-0612-min

Instructeur Paard & Gedrag – Niveau 2

Van paarden die de trailer niet in willen, tot paarden die zich niet laten vangen. Het komt aan bod in niveau 2!

LEES MEER

Onze voordelen

✓ Enige NOC*NSF en KNHS erkende opleiding over paardengedrag!
✓ Jarenlange, specialistische ervaring
✓ Webshop met producten gericht op een veilige omgang
✓ Gratis verzending van producten bij bestelling vanaf € 100,-