niveau1hoofd-min

Paarden zoals wij die kennen zijn gedomesticeerde dieren. Dat betekent dat ze gewend zijn om in de nabijheid van mensen te leven. Ze hebben zich aangepast aan de leefomgeving zoals wij die voor ze gecreëerd hebben. Best bijzonder eigenlijk, zeker wanneer je je wat meer gaat verdiepen in de wereld van het wilde paard. Hoe leeft hij? Wat heeft hij nodig en hoe communiceert hij met anderen? Door je hier meer in te verdiepen, wordt het gemakkelijker om gedragsuitdagingen te voorkomen of weer op te lossen.

 

De taal van het paard staat centraal tijdens de lessen, zowel in theorie, als in praktijk. In de praktijk ga je aan de slag met de basis van het loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen, obstakeltraining en trailer laden. Ook maken we een begin met het hertrainen van gedragsuitdagingen. Specifieke voorkennis is niet nodig, iedereen met interesse in paarden en hun gedrag is bij ons van harte welkom!

 

Het eerste niveau van de opleiding bestaat uit 10 lesdagen, verdeeld over 3 blokken van 3 dagen en 1 losse lesdag. De lesdagen zijn verdeeld over een periode van een half jaar.

Onderwerpen

  1. De taal van het paard. Wat vertelt hij jou nu eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat jullie elkaar goed begrijpen?
  2. Training van het paard. Dit is de rode draad die door de hele opleiding loopt. We gaan aan de slag met diverse trainingsmethoden. Je leert de techniek van het grondwerk, het werken met de lange lijnen, obstakeltraining, loswerken en trailer laden.
  3. Een gezond paard. Samen met een dierenarts ga je aan de slag om verschillende paarden te bekijken. Hoe kun je afwijkingen herkennen en wat wordt je advies aan de eigenaar?
  4. Voeding & Vertering. Het ontwikkelen van een passend voerbeleid is een hele kunst. Samen met een expert op dit gebied bespreken we de aspecten die te maken hebben met het verteringsstelsel van een paard.
  5. Jonge paarden. Zeg nu zelf, wat is er leuker dan een vrolijk veulentje in de wei? In deze module behandelen we de dracht en geboorte bij paarden. Ook gaan we het hebben over het inrijden van het jonge paard. Wat zijn de do’s en don’ts?
  6. Exterieur. Wat maakt een paard nu een goed springpaard, of juist een goed dressuurpaard? Je leert het in de module Exterieur.
  7. Uitdagend gedrag. Wanneer je de trainingstechnieken onder de knie hebt, maken we een begin met het hertrainen van uitdagend gedrag bij diverse paarden.

Resultaat

Wanneer je dit niveau afgerond hebt kun je de belangrijkste communicatiesignalen van het paard herkennen. Je kunt zowel los, als aan de lijn met hem aan het werk. Ook longeren aan de dubbele lijnen heb je onder de knie en obstakeltraining en trailer laden is voor jou bekend terrein. Doordat je deze vaardigheden beheerst, ben je in staat om een begin te maken met het hertrainen van uitdagingen in het gedrag van paarden. Je weet wat zijn natuurlijke gedrag is en hoe je hier rekening mee kunt houden in de training van een paard. Tevens herken je de meest voorkomende ziektebeelden en weet je wat de gewenste behandeling is. Je bent in staat om een gezond paard zo te voeren dat hij mooi op gewicht is en blijft en weet wat de belangrijkste voedingsmiddelen voor een paard zijn. Je weet iets over de geboorte van veulens, en waar je later op moet letten als je hem wilt gaan inrijden. Natuurlijk besteden we ook tijd aan de ontwikkeling van jezelf, dit is immers een belangrijk aspect bij de training van een paard. Naast de inspirerende dagen op de leslocaties verdiep je thuis je kennis door middel van huiswerkopdrachten en thuisstudie. Je maakt hierbij gebruik van ons online leerplatform.

 

Let op! Het is ook mogelijk om enkel niveau 1 te volgen zonder de verplichting om de gehele opleiding af te maken. Om deel te nemen aan de opleiding heb je geen eigen paard nodig!

Wil je je inschrijven voor Instructeur Paard & Gedrag niveau 1?

Informatie

Direct inschrijven voor niveau 1?

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde opleidingen

imadia-0612-min

Instructeur Paard & Gedrag –
Niveau 2

Van paarden die de trailer niet in willen, tot paarden die zich niet laten vangen. Het komt aan bod in niveau 2!

LEES MEER
Foto-19-min

Instructeur Paard & Gedrag –
Niveau 3

Je doet veel praktijkervaring op. Het derde niveau is de laatste stap naar het erkende diploma Instructeur Paard & Gedrag!

LEES MEER

Onze voordelen

✓ Enige NOC*NSF en KNHS erkende opleiding over paardengedrag!
✓ Jarenlange, specialistische ervaring
✓ Webshop met producten gericht op een veilige omgang
✓ Gratis verzending van producten bij bestelling vanaf € 100,-