Mijn paard bijt!

Mijn, paard, bijt. Uitdagend, gedrag, tips, artikel

Waarom bijt mijn paard?

Hengsten en ruinen vertonen vaker bijtgedrag dan merries. Spelende paarden die elkaar zachtjes bijten, is een natuurlijk en leuk gezicht. Maar als mijn paard bijt en dat naar andere mensen doet, wordt het een stuk minder prettig! Bijten kan verschillende oorzaken hebben: spel, dominantie, frustratie of pijn. Soms leert een paard ook onbedoeld dat bijten werkt, bijvoorbeeld om afstand te creëren of omdat hij handen associeert met voer.

Bijtgedrag bij je paard kan lastig zijn, maar geen zorgen! Met de juiste aanpak kun je het positief veranderen. Herken je dit probleem? Bekijk dan de video hieronder en lees de tips tegen bijten.

1. Zoek de oorzaak

Paarden bijten om verschillende redenen: misschien speelt je paard, toont het dominantie, of heeft het ergens pijn. Voordat je begint met trainen, is het belangrijk om pijn uit te sluiten – dit helpt je gerichter werken aan het gedrag.

2. Voer niet uit de hand

Door je paard uit de hand te voeren, kan het de associatie maken tussen je hand en voedsel, wat het bijten aanmoedigt. Voer je paard liever uit een bak of op een andere plek, zodat het zich niet verward voelt.

3. Blijf buiten de ‘bijtzone

Let erop dat je handen niet te dicht bij de mond van je paard komen, vooral als je aan het trainen bent. Belonen kun je beter doen door te aaien op de hals of schoft – dit helpt het bijten te voorkomen.

4.Vraag om hulp bij extreme gevallen

Als je paard aan de lijn bijt, kan het helpen om een tweede persoon erbij te hebben die het hoofd van je paard afhoudt. Dit maakt het trainen makkelijker en voorkomt dat je in gevaar komt.

5. Wees voorzichtig tijdens het deken-opdoen

Bijt je paard wanneer je een deken op wilt doen? Dit kan wijzen op ongemak, bijvoorbeeld door rug- of buikpijn. Laat je paard gerust controleren door een dierenarts – dit kan vaak het probleem oplossen!

6. Wees consequent en geduldig

Wanneer je paard bijt tijdens het optillen van zijn voeten of het vastmaken van de deken, kun je de lijn aan de andere kant van zijn hals doen. Zo kun je zijn hoofd makkelijker van je af houden terwijl je de taak doet.

7. Houd vol en blijf positief

Paarden leren sneller als ze weten wat ze kunnen verwachten. Zorg ervoor dat je altijd hetzelfde doet en dat iedereen die met je paard werkt consistent is. Geduld en volhouden zijn de sleutel!

8. Zoek de oorzaak

Veranderingen kosten tijd, maar geloof in het proces! Elke stap die je zet brengt je dichter bij het gewenste resultaat. Met volharding en een positieve benadering zul je merken dat je paard steeds minder bijt.

Met deze tips kun je aan de slag om het bijten bij je paard effectief aan te pakken. Het belangrijkste is dat je geduldig blijft en je paard met vertrouwen begeleidt. Je kunt het!

Bijten bij het op en af doen van de deken. Bekijk de video

Instructeur Paard & Gedrag Lisan ging aan de slag met een paard die wilde bijten bij het op- en afdoen van een deken… Benieuwd hoe ze de training opbouwen en wat het resultaat is?