Wie doet wat?
Op het moment dat er iets met je paard aan de hand is, wil je dit zo goed mogelijk oplossen. Vaak wordt er in eerste instantie een dierenarts bij gehaald, die de oorzaak onderzoekt. In veel gevallen kan de dierenarts je verder helpen, maar soms heeft een paard een fysiek probleem waarbij het fijn is om een specialist in te schakelen. Maar welke specialist moet je dan hebben en wat zijn precies de verschillen tussen een fysiotherapeut, chiropractor en osteopaat?
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut voor dieren heeft als basisopleiding humane fysiotherapie gedaan. Dierfysiotherapie valt niet onder alternatieve geneeskunde en is een beschermd beroep. Een fysiotherapeut houdt zich bezig met het bewegingsapparaat van een mens of dier, in dit geval van het paard. Onder het bewegingsapparaat vallen spieren, banden, pezen, gewrichten en het zenuwstelsel. Door bewegingstherapie kan stijfheid verminderd worden en spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie verbeterd worden. Fysiotherapeuten kunnen ook gebruik maken van massages en fysiotechnische applicaties (zoals warmte, koude, licht en elektrotherapie).F
Meer informatie over erkende dierenfysiotherapeuten kun je vinden op de site van de NVFD (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren). Klik hier voor de website.
Chiropractie
Chiropractie voor paarden (van FES, Focus on the Equine Spine) is een opleiding die alleen door dierenartsen of dierfysiotherapeuten gevolgd mag worden. Het is bedoeld als aanvullende therapie naast de gewone geneeskunde. Een chiropractor is gericht op de bewegingen en beperkingen van de wervelkolom en het bekken van een paard. Door de wervelkolom te behandelen verhelpt de chiropractor neurologische, spier- en gewrichtsproblemen. Tijdens de behandeling maakt hij gebruik van manuele behandelingstechnieken, waaronder manipulatieve technieken. Dit staat ook wel bekend als het ‘kraken’. Chiropractie richt zich niet op één probleem maar neemt het hele lichaam mee (holistisch).
Meer informatie over de erkende opleiding tot chiropractor voor paarden kun je vinden op de site van FES. Klik hier voor de website.

Osteopathie
Ook voor de opleiding tot osteopaat voor paarden (van ICREO, International College for Research on Equine Ostheopathy) geldt dat er alleen mensen met een medisch of paramedisch diploma worden toegelaten. Osteopathie voor paarden is geen beschermde titel, dus in principe zou iedereen zichzelf osteopaat kunnen noemen. Een osteopaat richt zich op de functies en beweeglijkheid van gewrichten en weefsels in het hele lichaam. Hierbij wordt gekeken naar het bewegingsapparaat, de organen, bloedvaten, schedel en heiligbeen en de link hiertussen (causaal). Tijdens de behandeling maakt een osteopaat gebruik van manuele technieken.
Meer informatie over de opleiding tot osteopaat voor paarden kun je vinden op de site van ICREO. Klik hier voor de website.
Overige therapieën
Naast deze drie bestaan er nog veel andere therapieën. Bij sportmassage wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het losmaken en loshouden van de spieren door middel van massagetechnieken. Een andere techniek die zich richt op de spieren is dryneedling. Hierbij worden naalden in bepaalde spierknopen geplaatst om spier gerelateerde klachten te verhelpen. Cranioscraal therapie richt zich meer op de hersenen, wervelkolom en het vlies dat om de wervelkolom zit. Het maakt gebruik van zachte manuele technieken op het hoofd van het paard.
Welke therapie je uiteindelijk kiest is afhankelijk van welke klachten je paard heeft en waar de mogelijke oorzaak zit. Maar het heeft ook te maken met persoonlijke voorkeur en ervaringen. Wellicht heb je een goede ervaring met een humane fysiotherapeut waardoor je sneller voor een paardenfysiotherapeut kiest. Daarnaast zal je, net als met het kiezen van trainers of instructeurs, therapeuten hebben die goed of minder goed bij je passen. Kijk wel goed naar de opleidingen die de therapeuten hebben gevolgd en of ze eventueel zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Niet alle beroepen zijn beschermd, mensen kunnen dus zeggen dat zij een bepaald beroep hebben maar hoeven hier geen erkende opleiding voor hebben afgerond. Houd er wel rekening mee dat het vaak aanvullende therapieën zijn. Het is verstandig om een goede samenwerking te hebben tussen eigenaar, dierenarts, hoefsmid en diverse therapeuten voor specifieke problemen.