Kan een paard zelfbeheersing hebben? – Wetenschappelijk

paard, rollen, maanoog, zelfbeheersing, paardengedrag, pchychologie

Zelfbeheersing

Mensen, chimpansees, honden en katten hebben allemaal zelfbeheersing. Het kan namelijk nuttig zijn om tijdens het jagen op iets groters of beters te wachten. Voor grazers, zoals paarden, kan dit minder interessant zijn. Er is ten slotte overal eten te vinden. Toch kan zelfbeheersing voor alle dieren nuttig zijn. Désirée Brucks, PhD, van de Animal Husbandry, Behaviour, and Welfare Group van het Institute for Animal Breeding and Genetics van de University of Giessen, in Duitsland, heeft hier verder onderzoek naar gedaan. 

Het onderzoek

Om te onderzoeken of paarden zelfbeheersing hebben is er gebruik gemaakt van het wachtspel-test. Bij deze test krijgt het dier twee verschillende traktaties (één in elke hand) aangeboden. Als het paard een van de lekkernijen eet, verdwijnt de andere. Later krijgt het dier beide lekkernijen aangeboden, maar kan hij alleen bij de minder lekkere traktatie. Gedurende de test wordt de wachttijd voor de lekkerdere traktatie langer. Het paard moet dus een keuze maken: de minder aantrekkelijke traktatie nemen, of wachten tot de andere traktatie wordt aangeboden. 

Aan het onderzoek deden 52 paarden van verschillende rassen mee. Gemiddeld wachtten de studiepaarden ongeveer 13 seconden om de smakelijkere traktatie te krijgen en tot ongeveer 15 seconden om een ​​grotere hoeveelheid van dezelfde traktatie te krijgen. Ook waren er paarden die direct de eerste traktatie aannamen en waren er twee die zelfs een hele minuut op de lekkerdere traktatie wachtten. Wat een grote invloed bleek te hebben op de duur van het wachten was het voermanagement van de paarden en hun coping-mechanisme. Paarden die gedurende de dag onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hadden waren bereid om langer te wachten. Ook paarden die hun aandacht konden afleiden van de beloning coping, konden de verleiding langer weerstaan. 

Zelfbeheersing kan nuttig zijn

Zelfbeheersing kan erg nuttig zijn in stressvolle situaties. Zo kan iemand met zelfbeheersing zich beter aanpassen aan veranderingen in de omgevingen en betere beslissingen maken. Dit zou een goede eigenschap kunnen zijn voor paarden die bijvoorbeeld veel te maken krijgen met verhuizingen, wedstrijden en training. Hoeveel zelfbeheersing heeft jouw paard? 

Wil je je paard beter begrijpen? Ontdek hoe paarden denken en reageren in onze online cursus Paardenpsychologie. Klik hier voor meer informatie!