Geen vliegenspray voor mij!
Het wordt weer tijd voor heerlijke buitenritten, outdoorwedstrijden en lange dagen op de wei. Helaas wordt het voor veel eigenaren hierbij ook weer tijd om maatregelen te nemen tegen de vliegen. Sommige paarden kunnen hier erg veel last van hebben, naast een vliegendeken kan ook vliegenspray dan uitkomst bieden. Maar wat nu als jouw paard angstig is voor vliegenspray? Wij geven je vast een aantal tips.
Je paard kan op verschillende dingen reageren als het gaat om het opspuiten van vliegenspray. Hij kan reactie hebben op:
- Het geluid van de spray
- Het gevoel op de huid
- De bewegingen tijdens het aanbrengen van de spray
- De geur van de spray
Voor je gaat trainen is het handig om te weten wat jouw paard niet prettig vindt of waar hij bang voor is. Zo kun je je training zo effectief mogelijk maken. Je kunt de oorzaak achterhalen door de oorzaken los van elkaar te testen. Neem bijvoorbeeld een lege plantenspuit en vul deze met water. Spray vervolgens van het paard af, reageert hij niet? Dan zal hoogstwaarschijnlijk het geluid niet de oorzaak zijn. Kijk vervolgens of het paard reageert op vluchtige bewegingen van je arm terwijl je de spray vasthebt, zonder daadwerkelijk te sprayen. Blijft hij rustig staan? Spray dan het water op het lichaam van je paard. Als je ook hier geen reactie op krijgt kun je aannemen dat beweging en gevoel niet het probleem zijn, maar waarschijnlijk de geur van je vliegenspray het gedrag veroorzaakt.
Het geluid trainen
Zoek een afstand van het paard waarop hij het geluid accepteert. Het kan per paard verschillen hoever dit is, dit kan op armlengte zijn of vijf meter afstand. Je kunt het best met twee personen werken, een iemand die het paard vasthoudt en een iemand met de vliegenspray. Breng vanaf dit punt de vliegenspray stap voor stap richting het paard, terwijl jij het geluid maakt. Gaat het paard lopen terwijl jij met de spray dichterbij komt? Blijf dan diezelfde afstand tot het paard houden (beweeg met hem mee) tot hij tot stilstand komt. Op dat moment stop je met sprayen en loop je bij het paard weg. Zo leert het paard dat hetgeen wat hij spannend vindt verdwijnt zodra hij stil staat. Bouw dit op tot je uiteindelijk naast het paard kunt staan sprayen. Spray dan eerst nog van het paard af, dat hij het niet op zijn lichaam voelt. Als ook dit goed gaat kun je het op zijn lichaam sprayen. Reageert het paard hierop? Dan zal hij naast het geluid ook het gevoel niet prettig vinden, lees dan de tips bij ‘het gevoel trainen’.
Vindt je paard het geluid van de spray met water nog te moeilijk? Dan zou je ook ‘droog’ kunnen oefenen, zodat je alleen het geluid van de hendel heen en weer hoort gaan.

Het gevoel trainen
Kijk eerst hoe goed je paard is met water op zijn lichaam. Staat hij rustig als hij afgespoeld wordt met een tuinslang of afgesponst wordt? Heeft hij moeite met dit gevoel, dan zou je eerst hieraan kunnen werken om het trainen met een vliegenspray makkelijker te maken. Tips voor het afspuiten kun je lezen in dit artikel. Het lastige met een spray is dat je de grootte van de spray niet altijd kunt reguleren. Sommige sprays hebben wel verschillende standen. Zoek dan de stand die het kleinste straaltje geeft. Probeer de hoeveelheid en kracht van de straal te reguleren door de spray half of helemaal in te drukken. Zoek voor jezelf, bij het paard vandaan, een manier waarop je de spray zo klein mogelijk kan maken. Vervolgens kun je dit gaan toepassen bij het paard. Je kunt het opbouwen door je hand op zijn schouder te leggen en eerst op je hand te sprayen. Zo druppelt er via je hand wel wat water op het lichaam, maar voelt hij niet direct de spray. Probeer het vervolgens op zijn lichaam. Houd hierbij de spray zo dicht mogelijk bij het lichaam en onder een schuine hoek (met de haren mee) zodat de straal niet recht op zijn lichaam komt. Gaat het paard lopen terwijl je bezig bent met sprayen? Blijf dan sprayen tot hij tot stilstand komt. Bouw zo stap voor stap de grootte, kracht en afstand van de spray op.
Blijft je paard moeite hebben met het gevoel? Er zijn verschillende producten op de markt zonder spray, zoals rollers of doekjes waar je ze mee kunt insmeren.
De bewegingen trainen
Heeft je paard moeite met de bewegingen van de vliegenspray of bewegingen in het algemeen? Vindt je paard bewegingen om hem heen sowieso al spannend, dan is het aan te raden om te oefenen met een stok met plastic. Zo kun je hem leren stil te staan terwijl er bewegingen om hem heen zijn. Vervolgens kun je deze techniek toe gaan passen met de vliegenspray.
De geur trainen
Het kan zijn dat je paard de geur van een specifieke vliegenspray niet prettig vindt, je zou dan verschillende soorten vliegenspray kunnen proberen. Elk product heeft weer een andere geur, maar vaak blijft een effectieve spray wel een aanwezig luchtje houden. Om hem hieraan te laten wennen zou je de vliegenspray kunnen verdunnen. Voeg dus een scheutje vliegenspray aan water toe en ga hiermee oefenen. Als dit goed gaat kun je de concentratie vliegenspray steeds sterker maken. In plaats van de spray kun je dit ook oefenen met een spons en emmer verdunde vliegenspray. Begin met een klein oppervlakte op zijn lichaam en maak dit geleidelijk groter.