Leren paarden van elkaar?
Hoe mooi zou het zijn om je paard te laten kijken naar een ander paard die gemakkelijk de trailer op loopt. Waardoor jouw paard dan de volgende dag zelf netjes de trailer op gaat? Helaas werkt dit bij paarden nog niet precies op deze manier. Des al niet te min zijn er wel steeds meer aanwijzingen dat paarden van elkaar kunnen leren door observatie. Het proces dat we sociaal leren noemen.

Sociaal leren bij dieren
Van elkaar leren door middel van observatie wordt ook wel ‘Social Learning‘ genoemd. Bij andere diersoorten zijn er al meer voorbeelden bekend van sociaal leren. Zo zijn er Chimpansees die in het westen van de Sassandra-N’Zo rivier in Ivoorkust leven die stenen gebruiken om noten open te kraken. De Chimpansees die in het oosten van de rivier leven doen dit echter niet. Je zou kunnen denken dat de leefomgeving van de Chimpansees verschilt (geen stenen aanwezig) of er een verschil in genen is. Dit bleek niet het geval. Er zijn namelijk geen genetische verschillen waargenomen en in beide gebieden zijn dezelfde noten en stenen verkrijgbaar. Het zou dus zo zijn dat er een Chimpansee heeft ontdekt dat je noten kan openen met behulp van stenen. De rest van de groep heeft het zichzelf vervolgens aangeleerd door observeren en nadoen. Ook bij vogels is sociaal leren waargenomen. Sommige vogelsoorten leren door imitatie een bepaald ‘dialect’ aan in hun zang. Uit onderzoek bleek dat jonge mannelijke vogels het dialect alleen maar konden leren als zij volwassen vogels in dit dialect hoorden zingen.
Sociaal leren bij paarden
Hoe zit dat dan bij paarden? Kunnen die ook dingen van elkaar leren door te observeren? Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge paarden, die laag in rang staan en meer onderzoekend zijn, soms leerden door het observeren van oudere paarden in hun kudde. Hoe ouder het paard, hoe langzamer het leek te leren van anderen. Dit bleek ook uit een ander onderzoek. Hierbij moesten paarden een doos met voer openen door aan een touw te trekken. Er werd hierbij gebruik gemaakt van voorbeeldpaarden die het trucje al kenden. Daaruit bleek dat jongere paarden het voorbeeld van oudere en meer ervaren dieren volgden maar oudere paarden namen niet snel het voorbeeld van jongere soortgenoten aan. Wil je meer lezen over dit onderzoek klik hier.
Trainingstallen waarbij één paard wordt getraind terwijl er aan de bakrand 30 jonge paarden staan te observeren, zal nog niet zo snel gebeuren. Je zou er bijvoorbeeld wel rekening mee kunnen houden in de kuddesamenstelling. Door jonge paarden bij oudere paarden te zetten, kunnen ze misschien wel handige vaardigheden leren. Bijvoorbeeld het drinken uit automatische drinkbakken.

Voorbeelden uit de praktijk
Een mooi voorbeeld hiervan is een casus van een veulentje dat we een tijdje geleden via de mail binnenkregen. De eigenaar vertelde ons over een veulentje dat met de fles wat grootgebracht. Het veulen had geen normale drinkreflex. Omdat de eigenaren het dier goed in de gaten wilden houden, hadden ze hem in een stal staan met een grote emmer water. Hierdoor konden ze zien hoeveel hij dronk. Dit ging helemaal niet goed en het bleek dat het veulen veel te weinig water binnenkreeg. Om het veulen te helpen, hebben ze hem toen in een kudde gezet in de hoop dat hij wat van de andere paarden zou leren. Binnen een dag had het veulen door hoe het normaal moest drinken. Een geval van sociaal leren? Een andere verklaring is er bijna niet toch?