Het zicht van paarden – Wetenschappelijk

hoe, zien, paarden, paraplu, blikveld, kleur,

Heeft jouw paard een bril nodig?

Je komt de bocht om en rijdt richting een blauwe oxer, hopend dat je paard uitkomt en er probleemloos overheen springt. Het enige wat jij denkt is ‘Spring!’, maar het enige dat je paard denkt is ‘Is dat een sprong of een ander paard..?’ Of.. ‘Man, ik wou dat ik een bril had!’  

Wat weten we erover?

Het lijkt voor te komen, volgens Britse onderzoekers zien paarden niet altijd scherp. Ongeveer tweederde van de paarden hebben normaal zicht aan beide ogen. Sommige zijn licht bijziend en andere zijn verziend in een of beide ogen. En dat wetende, kan het tot meer veiligheid en prestatie in de wedstrijdring leiden, zeggen de onderzoekers. “Momenteel maakt men zich zorgen over het ontwerp van hindernissen en welke bijdrage dit zou kunnen hebben in de ‘gebruikelijke’ ongelukken die voorkomen in de verschillende disciplines.” Zei Carol Hall, PhD, docent in equitation science aan de Nottingham Trent University in het Verenigd Koninkrijk. 

“Hoewel we niet in staat zijn om alle risico’s omtrent paardrijden weg te nemen, door meer te begrijpen over de verschillen tussen het zicht van de mens en het paard zijn we misschien wel in staat de risico’s te verkleinen. Momenteel is het ontwerp gebaseerd op hoe dingen worden gezien door mensen. We moeten naar dingen gaan kijken vanuit het perspectief van het paard.” 

zicht van paarden

Het belang van het zicht van sportpaarden

En hoewel dat niet per se betekent dat paarden binnenkort contactlenzen of monturen van Armani zullen gaan dragen. Betekent het wel dat de wetenschap mensen kan helpen om obstakels te creëren die beter aangepast zijn op het zicht van het paard. Het betekent ook dat oogtesten kunnen helpen bij het selecteren van jonge paarden met goed zicht voor de sport. In de studie hebben Hall en haar medeonderzoekers bij 333 paarden en pony’s van verschillende rassen een skiascopie uitgevoerd. Bij een skiascopie wordt de oogsterkte bepaald. Hun bevindingen waren dat 68% van de paarden ‘perfect’ zicht (‘normaalziendheid’) had aan beide ogen. Van de ogen met zichtproblemen was ongeveer de helft bijziend en de helft verziend, zei Hall. 

“We wilden testen of er inderdaad enig bewijs was dat paarden meer bijziend werden als gevolg van hun relatie met mensen. (vanwege de domesticatie en de paarden van grote vlaktes afhalen waarbij verziendheid misschien een voordeel kan zijn.) We vonden geen consistent bewijs dat paarden de neiging hebben om verziend of bijziend te zijn. Dit is goed nieuws voor de ruiters denk ik”. 

Toch zouden individuele paarden beïnvloed kunnen worden door hun omgeving, ondanks de genen die ze hebben, voegde Hall toe. Bijvoorbeeld afgespeende veulens die in kleine ruimtes worden gehouden (zoals stallen en kleine paddocks/weilanden). Deze zullen wellicht hun zicht niet volledig ontwikkelen als ze dit niet ‘oefenen’ door ver weg te kijken. “Het visuele systeem zal zich aanpassen aan wat er van wordt gevraagd. Dus visuele ervaringen opdoen op zoveel mogelijk verschillende afstanden zal helpen bij het verbeteren van het zicht.” zei ze. 

zicht van paarden

Verschillen van zicht russen rassen

Hall zei dat een interessante bevinding uit het onderzoek het verschil tussen de diverse rassen was. Warmbloeden en trekpaarden (vooral Shires) hadden de neiging om meer verziend te zijn. Terwijl kruisingen van Engelse volbloeden (thoroughbred)  meer bijziend waren. Dit had waarschijnlijk te maken met de vorm van het hoofd en de positie van de ogen bij deze rassen, zei ze. De onderzoekers merkte ook grote verschillen tussen de twee ogen op bij een aantal paarden. Wat invloed kan hebben op de manier waarop paarden reageren op werk (voorkeur voor een bepaalde kant), hoe ze schrikken en zelfs hoe ze dutjes doen, zei Hall. “Dit is gewoon nog een voorbeeld van hoe meer informatie over het zicht van het paard ons zou kunnen helpen om het gedrag van paarden beter te begrijpen.” zei ze. 

Het zicht van paarden beter begrijpen

Een belangrijke conclusie van het onderzoek was dat hoewel het zicht van mensen verschilt van paarden, het niet betekent dat de een beter of slechter is dan de ander, zei Hall. “We zullen doorgaan met het testen van het gezichtsvermogen van paarden. Dit doen we om onze reis naar het kijken naar de wereld door de ogen van een paard te kunnen vervolgen.”   

Wil je je nou nog meer verdiepen in bijvoorbeeld het paard zijn brein of de manier waarop hij leert? Waarom reageert hij zoals hij doet? Neem dan een kijkje bij onze online cursus Paardenpsychologie. Klik Hier voor meer informatie.

Delen: