10 tips voor een veilige buitenrit

veilige, buitenrit, tips, artikel, voorbereiding,

Een veilige buitenrit


Het kan heerlijk zijn om met je paard een ontspannen buitenrit te maken. Alleen is ontspannen buiten rijden niet iets dat voor elk paard vanzelfsprekend is. Dit heeft te maken met het feit dat een paard een vluchtdier is: bij het zien of horen van mogelijk gevaar kan hij op de vlucht slaan. Tijdens een buitenrit kunnen er heel wat spannende of onverwachte situaties voorkomen. Bijvoorbeeld vogels die uit de bosjes vliegen of andere weggebruikers die je willen passeren. In dit artikel geven we een aantal trainings- en veiligheidstips die jou en je paard wellicht kunnen helpen voor een ontspannen en veilige buitenrit.  

1. Start met schrik- en obstakel training 

Door deze training leer je het paard op een veilige manier omgaan met spannende situaties die je tijdens een buitenrit kunt tegenkomen. Voor de veiligheid is het aan te raden om alles eerst aan de hand te oefenen, voordat je erop gaat. Begin altijd met obstakel training in een afgesloten rijbaan. Gaat dit goed? Dan kun je het ook op andere plekken op het terrein doen. Wil je meer leren over grondwerk en obstakeltraining? Neem dan een kijkje bij onze dag cursus. Klik hier voor meer informatie.

2. Boots verkeerssituaties na

Vindt jouw paard het spannend in het verkeer? Ook dit kun je eerst veilig op eigen erf oefenen. Denk hierbij aan mensen met honden, fietsers, scooters, auto’s en trekkers. Laat het paard het spannende voorwerp eerst volgen voor je gaat oefenen met passeren of inhalen.  

3. Ga (de eerste keer) niet alleen op pad

Zeker de eerste paar keer is het verstandig om iemand mee te nemen, rijdend, lopend of fietsend. Mocht er wat gebeuren dan is er iemand bij je die kan helpen, of hulp in kan schakelen. Het kan helpen om met een ervaren paard en ruiter op pad te gaan. Dit kan je paard helpen door spannende situaties heen te komen. Kies de eerste paar keer voor een rustig gebied om te gaan rijden, bijvoorbeeld een bos. Als dat goed gaat kun je ook moeilijkere situaties op gaan zoeken zoals verkeer.  

4. Zorg voor je eigen veiligheid

Het is altijd verstandig om tijdens het rijden een cap te dragen. Buiten dat het je hoofd beschermt als je van het paard valt, beschermt het ook tegen (laaghangende) takken. Het is daarnaast verstandig om, zeker in de herfst, winter en ’s avonds, een veiligheidshesje te dragen, zo ben je duidelijk zichtbaar in het verkeer. Heb je een paard dat plotselinge sprongen maakt als hij schrikt? Dan kan het aan te raden zijn om een oude stijgbeugelriem om zijn hals te doen, zodat je makkelijker in balans blijft. 

veilige, buitenrit,

5. Zorg voor de veiligheid van je paard

Het harnachement van je paard moet passend en heel zijn. Door dit regelmatig te controleren en onderhouden kun je ongelukken voorkomen. Het zou vervelend zijn als er tijdens een galopje op een zandpad een beugelriem of singel breekt… Daarnaast kun je ook je paard meer zichtbaar maken door reflecterende bandages of uitrijdekens te gebruiken. 

6. Neem een telefoon mee

Zeker als je in je eentje op pad gaat is het belangrijk om iemand te kunnen bereiken in geval van nood. Daarnaast zou navigatie je kunnen helpen mocht je verdwaald raken. Let er wel op dat je het mobieltje op zak houdt en niet in een zadeltas stopt. Mocht je van je paard vallen dan gaat je paard er in ieder geval niet met je mobiel vandoor.  

7. Bevestig een naamplaatje met telefoonnummer aan het tuig van je paard

Mocht je van je paard vallen en hij gaat er vandoor, dan weten mensen van wie het paard is en kunnen ze je bereiken als ze hem gevonden hebben. Zet hier ook een noodnummer op van iemand anders die men kan bellen mocht er iets met jou aan de hand zijn. 

8. Neem een hoeven krabber mee

Bijvoorbeeld in een zadeltas of heuptasje. Als je paard onderweg een steentje tussen zijn hoef(ijzer) heeft zitten, kun je het makkelijk verwijderen. Ook een zakmes kan handig zijn om mee te nemen. 

9. Weet de weg

Als je paard nog niet zo ervaren is in het buiten rijden is het fijn als je een route kiest die je zelf goed kent, zodat je niet ook nog op de weg hoeft te letten of met een kaart in je handen hoeft te rijden.

10. Houd het tempo laag

Wanneer je paard nog geen ervaren buitenrij-paard is, is het aan te raden om de route op een rustig tempo af te leggen. Zo houd je de adrenaline van je paard ook laag en zul je waarschijnlijk minder (heftige) schrikreacties krijgen. Ga je toch wat versnellen? Doe dat dan op de heenweg in plaats van de terugweg. Ook al is je paard nog niet zo ervaren, waar de stal is weten ze vaak maar al te goed!

En tot slot, geniet er van! Want samen een mooie buitenrit maken is toch het leukste wat er is!