Vitamine D en dekengebruik

Tegenwoordig hebben veel paarden een garderobe die bijna net zo groot is als die van hun eigenaar: winterdekens, staldekens, regendekens, vliegendeken, etc. We weten dat deze dekens helpen om het paard warm, droog of vliegenvrij te houden, maar in hoeverre ze impact hebben op andere gezondheidsaspecten is nog onduidelijk. Neem bijvoorbeeld vitamine D: paarden hebben zonlicht nodig om deze vitamine samen te stellen, die belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Dus zouden dekens invloed hebben op de productie van vitamine D? Dat is wat een onderzoeksteam uit Nieuw-Zeeland probeerde uit te zoeken. 

 

Sara Azarpeykan, DVM, PGDip, een PhD kandidaat aan de Massey Universteit in Palmerston North, en collega’s presenteerden hun onderzoeksresultaten in een posterpresentatie tijdens de ‘2015 American College of Veterinary Internal Medicine Forum’ dat gehouden werd van 4 tot 6 juni 2015 in Indianapolis, Indiana. 

 

Vitamine D is belangrijk om een paardenlichaam goed te laten functioneren. Het is nodig voor de opname en regulatie van calcium en fosfor. Het helpt ook bij het vrijmaken van opgeslagen calcium, wat indirect impact heeft op de aanmaak van bot. Onderzoekers weten dat er goede hoeveelheden vitamine D in zongedroogd voedsel zit. Daarom zouden paarden die ruwvoer van goede kwaliteit eten en regelmatig buiten komen meer dan genoeg vitamine D binnenkrijgen. Toch blijven er onduidelijkheden rondom de stofwisseling van vitamine D en de factoren die de aanmaak van vitamine D bij paarden beïnvloeden, zei Azarpeykan. 

 

Ze legt uit dat het vermogen van de mensenhuid om vitamine D3 te vormen beïnvloed kan worden door verschillende factoren zoals haar, huidpigment, seizoen, type kleding en blootstelling aan zonlicht. Veel paarden in Nieuw-Zeeland staan een groot deel van de tijd dat zij buiten doorbrengen met een deken op. Daarom keken de onderzoekers of deze paarden minder vitamine D in het bloed hadden vergeleken met paarden die zonder deken in vergelijkbare omstandigheden leefden. Ze keken hierbij naar de concentratie bloedserum (=bloedplasma zonder stollingseiwitten), dit wordt gebruikt om vast te stellen of een dier voldoende vitamine D heeft. 

 

Het team onderzocht 21 volwassen paarden, waarvan 5 een deken met hals droegen. De paarden leefden in een weiland en aten gras en hooi. De onderzoekers verzamelden en analyseerden iedere maand bloed- en weilandmonsters, 13 maanden lang. Ze keken specifiek naar de hoeveelheden 25-hydroxyvitamin D2 en D3 (afgekort 25OHD2 en 25OHD3) en 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)D2) in het serum, dit zijn alle vormen van vitamine D. 

Bij het kritisch bekijken van de resultaten kon het team het volgende vaststellen: 

        25OHD2 was de vorm die in de grootste hoeveelheden voorkwam 

        Er was geen 25OHD3 in de monsters waargenomen 

        Er was geen verschil in de concentraties 25OHD2 en 1,25(OH)D2 tussen de paarden met deken en de paarden zonder deken 

        Het weiland bevatte hoge vitamine D concentraties dat meer was dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor paarden 

        25OHD2 en de concentraties vitamine D uit het weiland hadden direct verband met de hoeveelheid zonlicht die er iedere maand was. 

“Deze resultaten suggereren dat het dekengebruik geen invloed heeft op het vermogen van volwassen paarden, die in een weiland leven, om vitamine D3 aan te maken in de huid” concludeerde Azarpeykan 

 

Ze liet ook weten dat deze resultaten suggereren dat vitamine D3 niet in de huid van het paard wordt aangemaakt en als gevolg daarvan het des te belangrijker is dat er voldoende vitamine D in het rantsoen van het paard aanwezig is. 

 

Tip: Om te weten hoeveel vitamine D er in jouw ruwvoer zit kun je een ruwvoer-analyse laten uitvoeren. Behalve informatie over de hoeveelheden vitamines en mineralen, weet je ook hoeveel energie en eiwitten er in het ruwvoer zitten. Nuttige informatie om een passend rantsoen samen te stellen voor je paard. 

  

Bron artikel: http://www.thehorse.com/articles/35953/do-blanketed-horses-get-enough-vitamin-d 

Geef een reactie