Schrapen, een teken van ongemak?

Voor paardeneigenaren vaak een bekend geluid: het schrapen van het voorbeen op de vloer of tegen de staldeur. Dit kan gedrag zijn dat het paard laat zien als hij de voerkar hoort aankomen, maar onderzoekers zeggen nu dat het ook een teken van ongemak kan zijn. 

 

“Paarden doen zelden iets zonder reden,” zei Katherine Houpt, VMD, PhD, Dipl. ACVB, professor aan de Cornell Universiteit in New York. “En die reden is niet irritant doen”. De reden kan namelijk het verlichten van pijn zijn. Houpt en Christina Butler, DVM, ook van de Cornell universiteit, zagen in hun onderzoek van 41 Amerikaanse dravers dat de paarden geneigd zijn om meer schrapen in 4 uur na de training in vergelijking met daarvoor. Veel van de paarden probeerde ook met hun achterbenen in het ‘gat’ te staan dat ze met hun voorbenen gegraven hadden. 

“Door de achterbenen in een lagere positie te brengen wordt het gewicht wat van de voorbenen gehaald wat een teken kan zijn dat het paard pijn heeft in zijn voorbenen, zeker na een training,” 


In hun onderzoek was 58% van de paarden (leeftijd tussen de 3 en 12 jaar) op een moment in de observatie aan het schrapen. Dit schrapen leek niet gerelateerd te zijn aan de voertijd. 

Houpt zei dat het schrapen tijdens voertijd of terwijl het paard vast staat aangeleerd gedrag is dat beloond wordt, door bijvoorbeeld het krijgen van voer of aandacht. Maar het andere schraapgedrag in de stal lijkt een natuurlijk aangeleerd, herhaaldelijk gedrag te zijn dat mogelijk helpt om pijn in ledematen of buik te verlichten. Het interessante was dat het schrapen het minst voorkwam op zondagmiddag, wanneer de paarden niet getraind werden. 

 

“Het schrapen zelf is niet echt een probleem voor het bewegingsapparaat,” zei Houpt. “Dus we hoeven het schrapen niet per se te stoppen. Maar het schrapen kan een teken zijn van een probleem aan het bewegingsapparaat, dus wat er gestopt moet worden is datgene wat het probleem veroorzaakt’. 


Hoewel het onderzoek uitgevoerd werd met Amerikaanse dravers, die hun eigen pijnlijkheden en gebreken hebben als gevolg van de drafsport, kunnen paarden die onder het zadel gebruikt worden op dezelfde manier reageren op deze pijn. Vervolgonderzoek is nodig om te bepalen hoe vaak paarden in de zelf gegraven gaten gaan staan om pijn te verlichten. 

 

Het onderzoek, “Pawing by Standardbred Racehorses: Frequency and Patterns,” is gepubliceerd in the Journal of Equine Science.

Geef een reactie