Paardenogen werken anders dan mensenogen. Zo heeft een paard meer tijd nodig om zijn ogen te laten wennen aan een overgang van licht naar donker en andersom dan een mens. Vandaar dat veel paarden het best spannend vinden als ze vanuit het felle zonlicht een donkere trailer in moeten, waardoor er regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Onderzoekers van een Franse universiteit vroegen zich af hoe paarden zouden reageren op verschillende LED-lampen in de trailer. En dan vooral of er verschil zou zijn in hoe makkelijk ze te laden en te vervoeren waren.
Voor het onderzoek gebruikten ze 22 Franse Dravers van 2 of 3 jaar die getraind werden voor de drafbaan en die enkel één keer als veulen met hun moeder in een open trailer waren vervoerd. Dit onderzoek was dus hun eerste ervaring met een standaard tweepaardstrailer. In die trailer zetten de wetenschappers verschillende soorten LED-licht in. De lampen waren daarbij zo aangebracht dat ze geen schaduwen wierpen of donkere plekken veroorzaakten. Elk paard werd met tussenpozen van 20 dagen drie keer in de trailer geladen onder andere lichtomstandigheden.
Het laden werd gedaan op de meest gangbare manier van dit moment: druk op het halster die de persoon weg laat vallen zodra het paard naar voren beweegt. Zonodig werd degene die het paard in de trailer leidde bijgestaan door een tweede persoon die achter het paard met zijn armen ging zwaaien totdat het naar voren bewoog.
Er werden vijf verschillende lichtomstandigheden getest:
- Natuurlijk daglicht (dus geen lampen aan in de trailer);
- LED-licht met een warmte van 4500 K (een gemiddelde lichtkleur) bij 100% uitgestraald vermogen;
- LED-licht met een warmte van 4500 K bij 50% uitgestraald vermogen;
- LED-licht met een warmte van 6300 K (meer blauwig licht) bij 100% uitgestraald vermogen;
- LED-licht met een warmte van 2700 K (meer gelig licht) bij 100% uitgestraald vermogen.
De resultaten waren bijzonder interessant. Als de trailer verlicht werd met LED-licht met een warmte van 4500 K op 50% uitgestraald vermogen, lieten de paarden de laagste hartslag zien en het minst negatieve gedrag. Daarbij ontdekten de onderzoekers dat als het licht in de trailer sterker was dan erbuiten en een lichtsterkte boven de 4500 lx had, de paarden duidelijk minder tijd nodig hadden om de de trailer in te gaan. Ze lieten dan ook duidelijk minder spanningssignalen zien.
Vervolgens keken de wetenschappers hoe de paarden in de trailer reageerden op de verschillende soorten licht. Daarbij bleek dat hun hartslag het snelste daalde na het laden als de lichtwarmte werd aangepast naar één van de twee uitersten: ofwel meer gelig (2700 K) of meer blauwig licht (6300 K). Dat zou betekenen dat als trailers zouden worden uitgerust met regelbare LED-lampen, de paarden sneller tot rust komen en minder spanning ervaren tijdens de rit. Het enige wat de paardeneigenaar zou hoeven doen is met een afstandsbediening de lichtkleur te veranderen zodra hij zijn paard ingeladen heeft.
Natuurlijk is het licht in de trailer slechts één van de factoren die het spanningsniveau van een paard bepalen tijdens het laden en het vervoer. Paarden kunnen bijvoorbeeld een slechte ervaring hebben gehad in of rond de trailer. Of het laden geeft ze veel stress vanwege de manier waarop dat wordt gedaan. En er zijn ook veel paarden die het moeilijk vinden om van andere paarden vandaan te gaan. In zulke gevallen is er natuurlijk meer nodig dan de meest optimale verlichting in de trailer – bijvoorbeeld training – om ze te laten ontspannen. De onderzoekers bevelen dan ook aanvullend onderzoek aan om trailerladen nog veiliger te maken voor iedereen, maar deze resultaten lijken in ieder geval een stap in de goede richting.
Het complete onderzoek “LED lighting eases and secures the loading of horses and appeases them during confinement in a stationary horse trailer” van Nicolas Pousset, Claire Neveu, Emmanuel Melac en Marion Ferard vind je hier.
Vertaling: Hester Stasse
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.