Stel, jij en je paard gaan met de trailer naar de verenigingsles. De les gaat super en je hebt je paard zelfs een nieuwe oefening geleerd. Met een tevreden gevoel laad je het paard weer in en rijd je naar huis. Je denkt: “Morgen kan ik mooi verder trainen als waar we vandaag gebleven waren!”. Maar is dat wel zo?
Franse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de invloed van stress en temperament op de leerprestaties van paarden. Er is gebruik gemaakt van 49 Welsh ponys die in drie groepen werden verdeeld. De eerste groep (SB) werd voor de training blootgesteld aan acute stressoren (iets wat stress veroorzaakt), de tweede groep (SA) kreeg deze stressoren na de training en de laatste groep (NS) kregen geen stressoren.
Voordat de trainingen begonnen werd van elk paard het temperament bepaald. Vervolgens moesten de paarden een leeropdracht uitvoeren. De paarden werden getraind om een pylon aan te raken die door de trainer werd aangewezen. Bij elke test kregen de paarden twee pylonen te zien. Op het moment dat zij de pylon aanraakte die de trainer aanwees, werden zij beloond met voer.
Zoals eerder aangegeven werden de paarden uit de SA en SB groep blootgesteld aan acute stressoren. De paarden werden voor of na (afhankelijk van de groep) de training naar een stal gebracht waar een half uur lang 20 onvoorspelbare, plotselinge gebeurtenissen plaatsvonden. Dit waren gebeurtenissen zoals het blaffen van honden, een waterstraal op het paard, het bewegen van een doek of het laten zien van gekleurde ballonnen. Een week later werden de leeropdrachten herhaald om te zien of de paarden de training onthouden hadden.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.