Heeft een helling invloed op het kreupelheidsonderzoek?

Als je op kreupelheid test, is het heel belangrijk om rekening te houden met de helling van de grond. Zelfs een hele lichte helling kan effect hebben op de manier waarop paarden bewegen en hoe kreupel ze lijken, zeker op de achterbenen.

 

Heeft een helling invloed op het kreupelheidsonderzoek? 

 

Dit betekent niet dat alle kreupelheidsonderzoeken op een vlakke ondergrond moeten plaatsvinden. Integendeel, de helling kan juist gebruikt worden om een kreupelheid bloot te leggen volgens James Bailey, BVetMed, FHEA, MRCVS, klinisch assistent-professor in veterinaire sportgeneeskunde aan de University of Nottingham’s School of Veterinary Medicine and Science, in het Verenigd Koninkrijk. 

 

Bailey en zijn collega’s deden onderzoek naar 17 kreupele paarden op een helling van 2,4%. Tien paarden hadden een kreupelheid aan de voorbenen en zeven paarden een kreupelheid aan de achterbenen. Alle paarden waren Ierse sportpaarden die ouder dan zeven jaar zijn. Ze hadden een van nature voorkomende kreupelheid van een lichte graad (graad 1 of 2 van de 5). De onderzoekers plaatsten traagheidsbewegingssensoren (IMU’s) op vijf verschillende plaatsen: de schoft, de nek, het heiligbeen en beide heuppunten.  

 

De onderzoekers lieten de paarden zowel op een vlak asfaltoppervlak draven als op een licht hellend (2,4%) asfaltoppervlak. De conclusie was dat paarden met een kreupelheid aan het achterbeen ongeveer 50% méér asymmetrie vertoonden wanneer ze de helling op moesten dan wanneer ze op een vlakke ondergrond liepen. Maar wanneer ze de helling omlaag liepen vertoonden ze nog slecht een kwart van de asymmetrie die ze op het vlakke lieten zien. 

 

Uit het onderzoek naar de tien paarden die een kreupelheid aan de voorbenen vertoonden, konden de onderzoekers geen trend halen. Het viel wel op dat de reactie van de individuele paarden op de opwaartse en neerwaartse helling erg gevarieerd was. 

 

Door de kleine steekproefomvang en doordat er corona heerste tijdens het onderzoek, waardoor een diepgaander onderzoek niet mogelijk was, konden ze geen betrouwbare wetenschappelijke conclusies trekken. In de toekomst wil Bailey het onderzoek verder uitbreiden.  

 

In augustus verscheen in de Veterinary Medicine and Science het artikel Een objectieve studie naar de effecten van een helling op natuurlijk voorkomende kreupelheid bij paarden. 

 

Bron artikel: https://thehorse.com/1118736/study-even-slight-slopes-can-affect-lameness-exams-in-horses/

 

  

Geef een reactie