Er zitten een aantal voordelen aan het hebben van een hoge rang in de paardenkudde. Deze paarden hebben namelijk eerder toegang tot voer of drinkwater en worden minder vaak gestoord in rustperiodes. Volgens nieuw onderzoek komt daar nog wat bij: ze zouden ook minder last hebben van wormen.
“Terwijl we zoeken naar manieren om resistentie bij ontwormmiddelen te voorkomen, moeten we ook in staat zijn om individuen te herkennen en behandelen die een grotere kans hebben op wormen en dus een ontwormmiddel nodig hebben.” zei Léa Briard, PhD, van de Universiteit van Strasbourg in Frankrijk. “Ons onderzoek is het eerste onderzoek dat aantoont dat de rangorde gerelateerd is aan wormbesmetting en dat paarden met een lagere rang meer wormen in de darmen lijken te hebben.” Briard presenteerde haar werk tijdens de 42e ‘French Equine Research Day’ dat op 17 maart in Parijs werd gehouden.
Voor dit onderzoek hebben Briard en haar collega’s gekeken naar een kudde van 13 paarden en pony’s met de leeftijd van 4 tot 27 jaar. Geen van deze paarden is eerder ontwormd geweest. De onderzoekers observeerde de paarden zes uur per dag, zes dagen in de week voor drie maanden lang om de rangorde in de kudde te bepalen. Ze testten de paarden ook regelmatig op wormen door twee keer per week mest te verzamelen voor mestonderzoek. Briard zei dat het team een duidelijke link zag tussen de rangorde en de hoeveelheid wormen in het paard. “Hoe dominanter een individu was, hoe lager de wormbesmetting”.
Het is mogelijk dat de lage rang stress met zich meebrengt wat voor een verminderde weerstand zorgt en het paard dus makkelijker besmet kan raken. Dit is echter onwaarschijnlijk aangezien andere recente onderzoeken hebben aangetoond dat paarden met een lage rang niet per se meer stress ervaren, zei Briard. Een andere hypothese is dat paarden met een lange rang vaker voedsel van slechtere kwaliteit eten, omdat ze over het algemeen na een paard met hogere rang eten. In het geval van een gedeelde voedselbron (zoals een hooibaal of hooiruif) zullen ze eerder de ‘restjes’ krijgen. Het probleem bij deze hypothese is alleen dat alle paarden in het onderzoek een goede conditie leken te hebben, ongeacht hun rang in de kudde.
Een meer waarschijnlijke theorie is dat de paarden die lager in rang staan voornamelijk de minder favoriete delen van een paddock of weiland gebruiken, waar de grondkwaliteit slechter is en meer mest ligt. “Voorgaande studies toonden aan dat paarden van nature door mest besmette delen vermijden” zei Briard. Dus de paarden met lage rang kunnen zichzelf meer blootstellen aan wormen door te grazen in deze risicovolle zones. Er zijn meer onderzoeken nodig over het graasgedrag van paarden met een lage rang om dit te bevestigen geeft Briard aan.
Wat interessant is, is dat de onderzoekers zagen dat paarden met meer sociale contacten minder last hadden van wormen dan geïsoleerde paarden. Dit is een verassend resultaat zei het team want ze verwachtte dat nauw contact met andere paarden, voornamelijk het groomen rondom de billen en anus, voor een verhoogd risico zorgde. Het is mogelijk dat de fysiologische voordelen van groomen (lagere hartslag, verhoogde productie van endorfine en het stimuleren van het immuunsysteem) kan leiden tot dit resultaat maar concrete verklaringen zijn er nog niet.
“Ons onderzoek is zeker beperkt omdat het zich focust op slechts één kudde paarden,” zei Briard. “Maar we hopen een deur te openen om betere paarden voor het onderzoek te krijgen en om meer onderzoek op dit gebied te stimuleren.”
Bron: http://www.thehorse.com/articles/37461/study-low-ranking-horses-harbor-more-parasites
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.