Een nieuw paard in de kudde

Je hebt op stal een stabiele kudde paarden, ze weten precies wie boven wie in de rangorde staat. Hierdoor is er rust en zijn er niet al te veel onderlinge conflicten. Maar dan komt het moment dat er een nieuw paard komt en die wil je graag ook het sociale leven geven waar paarden behoefte aan hebben. Hoe pak je dit aan? 

 

Op het moment dat je een nieuw paard aan de kudde toevoegt zal de rangorde opnieuw bepaald moeten worden. Paarden stellen dit vast door de regel ‘wie beweegt, bepaalt’. Dit houdt in dat het paard A leiding geeft aan paard B als hij de vier benen van paard B kan bewegen. Zodra de samenstelling van de kudde verandert komen de paarden dus met z’n allen in beweging totdat duidelijk is wie wie beweegt en de nieuwe rangorde bekend is. Als paarden meerdere hectare grond tot hun beschikking hebben, is de kans op conflicten niet zo groot, maar in de praktijk zijn onze weilanden vaak een flink stuk kleiner. Er is dan een groter risico dat de paarden elkaar gaan schoppen en slaan, omdat ze onvoldoende ruimte hebben om van elkaar weg te bewegen. 

 

Heel belangrijk in het bij elkaar zetten van paarden is dat je er de tijd voor neemt. Soms lukt het in twee dagen en in een enkel geval duurt het een half jaar om dit probleemloos te laten verlopen. Neem dus de tijd en blijf de paarden goed observeren in hun gedrag. Ga altijd pas verder met de volgende stap, als de voorgaande stap probleemloos verloopt.

 

Om de kans op conflicten, en daarmee verwondingen, zo klein mogelijk te maken kun je de volgende stappen volgen: 

  1. Zet een stuk weide af  – Zet het nieuwe paard in een afgezet stuk weiland of in een aangrenzend weiland/paddock van de kudde. Op deze manier kunnen ze elkaar van een afstand bekijken, maar kunnen ze niet met elkaar in conflict komen. Ook wanneer paarden (bijvoorbeeld ‘s nachts) op stal staan, is het fijn als het nieuwe paard de andere paarden wel al kan zien en vast eens contact met ze kan hebben op een veilige manier. 
  2. Gecontroleerd kennismaken – Gaat stap 1 goed, dan kun je er voor kiezen om vast eens een stukje te wandelen of samen te rijden met een ander paard. Vaak zullen paarden dan minder heftig op elkaar reageren dan wanneer ze los zijn. Bovendien kun je zo voldoende afstand van elkaar houden. Doe dit wel alleen als beide paarden hier braaf genoeg voor zijn.
  3. Wissel eens om – Voor je de paarden gaat introduceren, kan het verstandig zijn om het nieuwe paard ook alvast eens alleen in een andere paddock of wei te zetten. Zo leert hij vast waar bijvoorbeeld de uitgang zit en leert hij zijn hopelijk toekomstige vriendjes ook vast kennen d.m.v. geursporen.
  4. Voeg een vriendje toe –  Zijn de paarden op afstand aan elkaar gewend? Plaats dan een paard uit de kudde bij het nieuwe paard waarvan je verwacht dat ze met elkaar overweg kunnen. Vaak kun je in de bovenstaande stappen al wel zien of er 1 paard uit de kudde is die meer interesse toont in het nieuwe paard. Zorg er bij deze introductie altijd voor dat de paarden voldoende ruimte hebben en er genoeg bergjes ruwvoer aanwezig zijn. Is het hooi bijna op? Haal dan het nieuwe paard vast uit de wei om conflicten te voorkomen.
  5. Afwisselen – Is het paard goed gewend aan zijn eerste collega? Dan kun je ook eens 3 paarden bij elkaar zetten, een ander paard toevoegen of het nieuwe paard wat langer in het groepje laten staan.
  6. Iedereen bij elkaar – Gaat stap 5 een langere tijd goed en heb je ook de tijd opgebouwd dat het nieuwe paard erbij staat? Dan kun je alle paarden bij elkaar zetten.

 

Tips:

  • Zet de paarden niet met honger bij elkaar, omdat ze dan discussies kunnen krijgen over het voer. Het is wel verstandig om bijvoorbeeld een nieuw stuk gras ter beschikking te stellen of op meerdere plekken wat hooi neer te leggen. Ze zullen dan meer aandacht hebben voor het voer dan voor elkaar;
  • Meestal is er na de introductie na een dag of 2-3 een korte periode waar het nieuwe paard wat meer durft en gaat uitdagen. Denk dus niet te snel dat het gelukt is. Eventueel haal je ze na een dag of twee weer even uit elkaar en zet ze dan weer bij elkaar;
  • Accepteer als het niet lukt… Hoe graag we het soms ook willen, vriendschap kun je niet afdwingen, ook bij paarden niet. Sommige paarden liggen elkaar gewoon niet en zeker wanneer er daarbij sprake is van een kleinere ruimte, kan het soms omwille van veiligheid beter zijn om deze paarden niet bij elkaar te willen hebben.

 

Veel succes!

Geef een reactie