Uit een nieuw Deens onderzoek blijkt dat een paard dat een ander paard iets spannends ziet doen, het zelf minder eng vindt zodra het zijn beurt is om dit spannende obstakel te overwinnen. En dat kan een grote verbetering zijn voor het welzijn van paarden en voor de veiligheid van mens en paard.
“Het gebruiken van een ervaren of ouder paard tijdens de training van een jong of onervaren paard is een techniek die al een aantal jaren wordt gebruikt, maar er is nooit bewijs geweest dat dit echt werkte in spannende situatie, tot nu.” zei Maria Vilain Rørvang, PhD, van de afdeling dierwetenschappen aan de Aarhus Universiteit in Tjele. Wat ‘werkt’ is echter niet het leren, zei Rørvang. Haar onderzoek geeft aan dat paarden net zo snel leren om over plastic zeil te lopen, of ze nou eerst een ander paard geobserveerd hebben die over het zeil liep of niet.
Het voordeel van het demonstratiepaard is het kalmerende effect. “Door het observeren van een paard dat al gewend is om een spannende opdracht uit te voeren, waren de paarden minder gespannen wanneer ze het zelf doen. Dit betekent dat paarden kunnen wennen aan spannende situaties door te kijken naar een ander kalm paard” zei Rørvang. Zodra paarden nieuw gedrag of een nieuwe opdracht leren door naar andere paarden te kijken (wat hier niet het geval is), wordt dit ‘sociaal leren’ genoemd. Wat in dit geval gebeurt, wordt ‘sociale facilitatie’ genoemd, dat is een belangrijk verschil.
“In ons onderzoek zagen we een vermindering van een natuurlijke reactie (de angstreactie), een voorbeeld van een sociale overdracht van informatie waarbij minder complexe mechanismes bij betrokken zijn dan bij sociaal leren. In dit geval hadden de observerende paarden voordeel van de sociale facilitatie van habituatie. Ondanks de lastige benaming, komt sociale facilitatie regelmatig voor en is het makkelijk uit te leggen. Je ziet sociale facilitatie in de paddock bijvoorbeeld. Zodra twee paarden beginnen met spelen, vergroot dit de kans dat andere paarden ook zullen gaan spelen. Al snel zullen meer paarden beginnen met speelgedrag, vanwege de sociale facilitatie van speelgedrag.”
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.