Sociale omgeving heeft invloed op de spermakwaliteit van de hengst

Een beetje competitie kan helpen om prestaties te vergroten. In het geval van hengsten zorgt een beetje competitie ook voor een beter sperma. In een nieuw onderzoek hebben Zwitserse onderzoekers ontdekt, dat hengsten een betere spermakwaliteit hebben wanneer ze naast andere hengsten gehouden worden voordat ze naast merries komen te staan. 

 

Hengsten die acht weken in een hengstenstal gehouden werden (individuele stallen naast andere dekhengsten) en vervolgens een aantal weken in een individuele stal naast een merrie stonden, hadden een hogere concentratie spermacellen en meer beweeglijkheid hiervan. Dit vertelde Dominik Burger, DVM, een wetenschapper aan het Zwitsers Instituut van paardengeneeskunde in Avenches. 

 

Zodra dezelfde hengsten naast een merrie werden gestald zonder eerst een aantal weken naast andere hengsten te hebben gestaan, hadden zij relatief een lagere concentratie spermacellen en minder beweeglijkheid. “De eigenschappen van sperma zijn flexibel en nu kunnen we vaststellen dat de kwaliteit en kwantiteit van sperma reageert op de sociale omgeving van hengsten,” zei Burger. 

 

In het onderzoek hebben Burger en zijn collega’s gekeken naar de sociale effecten op de kwaliteit en kwantiteit van het sperma bij 12 gezonde, vruchtbare Freiberger hengsten bij de Zweedse nationale stoeterij in Avenches. De hengsten brachten eerst acht weken door in een van de twee situaties: in individuele stallen (gescheiden door tralies) in een hengstenstal of in een gemixte stal waarbij iedere hengst naast een merrie gestald was, zonder de aanwezigheid van andere hengsten. Vervolgens werd de situatie omgedraaid voor weer een periode van acht weken. De onderzoekers testte iedere hengst in alle mogelijke combinaties. De paarden bleven hun normale foktaken uitvoeren volgens een gestandaardiseerd protocol. De periode van acht weken was een belangrijke periode om de hele cyclus van spermaproductie te doorlopen. Op die manier konden de onderzoekers bekijken wat de sociale effecten waren vanaf de eerste stadia van de spermacelontwikkeling. Het team legde op verschillende momenten het testosteron niveau, het aantal spermacellen en beweeglijkheid van de cellen vast bij iedere hengst. 

 

Het interessante was dat de testosteronniveaus in sommige gevallen gelinkt waren aan de spermakwantiteit. De hengsten die in de hengstenstal gehouden werden, lieten geen significant verschil zien. Echter, wanneer de hengsten naast een merrie gehouden werden leek het testosteronlevel een indicatie te geven over de hoeveelheid spermacellen die geëjaculeerd werden. Deze informatie kan fokker helpen om een merrie te kiezen die ervoor zorgt dat de spermakwantiteit van de hengst verhoogt. Hengsten hebben namelijk voorkeur voor een bepaalde merrie. Dus door het testosteronlevel te testen nadat een hengst naast een bepaalde merrie heeft gestaan, kun je zien wat het verschil in spermakwantiteit is per merrie. 

 

“Onze resultaten hangen samen met de ‘competitieve sperma theorie’. Dat houdt in dat, om het simpel te zeggen, in diersoorten waar een vrouwtje meerdere partners kan hebben het sperma zelf moet concurreren tegen het sperma van andere mannetjes om als eerst bij het eitje te komen” zei Burger. “Hengsten zijn in staat om te reageren op hun sociale omgeving door de kwaliteit van hun sperma aan te passen wat mogelijk leidt tot betere vruchtbaarheid.” 

Bron: http://www.thehorse.com/articles/38400/study-stable-studs-strategically-for-better-sperm-quality

Het onderzoek “Ejaculate Characteristics Depend on Social Environment in the Horse (Equus caballus),” is gepubliceerd in PLoS One 

Geef een reactie