Ontstekingen aan het oog

Het oog is een orgaan dat ervoor zorgt dat een mens of dier zijn omgeving kan waarnemen. Het wordt daarom ook wel een waarnemingsorgaan of zintuig genoemd. Net als elk ander orgaan kunnen er aandoeningen optreden die de werking van het orgaan belemmeren. In dit artikel bespreken we een aantal veel voorkomende, acute oogaandoeningen en hoe je deze kunt behandelen. 

 

Het paard kan een ontsteking aan de slijmvliezen van het oog krijgen. Dit wordt slijmvliesontsteking, conjunctivitis of vliegenoog genoemd. De naam vliegenoog is ontstaan omdat de aandoening vooral in de zomer voorkomt en er dan meer vliegen zijn die voor irritaties kunnen zorgen. Andere oorzaken zijn allergische reacties, verkoudheid of irritatie door bijvoorbeeld stof. De slijmvliezen zullen rood en gezwollen worden, maar het hoornvlies blijft onbeschadigd. De pupillen hebben een normale grootte en ook de pupilreflex is aanwezig. Als de dierenarts heeft vastgesteld dat het paard een slijmvliesontsteking heeft kan het goed behandeld worden met een antibioticum oogzalf met eventueel een corticosteroïd. Om verdere irritatie te voorkomen zou je het paard een vliegenmasker om kunnen doen. Als de slijmvliesontsteking lang aanhoudt kan het zijn dat de traanbuis verstopt is, dit zal dan onderzocht en behandeld moeten worden.  

 

Maanblindheid is ook een ontsteking aan het oog, maar dan aan de vliezen aan de binnenzijde van het oog (de uvea). Een andere naam voor maanblindheid is dan ook uveïtis of ERU (Equine Recidiverende Uveïtis). Het is een zeer pijnlijke aandoening waarvan de oorzaak niet helemaal bekend is. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door een bacteriële infectie in het oog, maar ook een afweerreactie van het immuunsysteem kan een rol spelen (een auto-immuunziekte). Als het paard maanblindheid heeft kan het hoornvlies normaal of licht troebel zijn en kunnen er een soort witblauwe vlokken zichtbaar worden. De pupil is klein en heeft geen pupilreflex. Daarnaast kan er sprake zijn van veel traanvocht en kunnen de oogleden opzwellen. Bij deze aandoening is er een grote kans dat de ontsteking steeds terugkomt en steeds meer schade aan het oog toebrengt. Zelfs zoveel schade dat het paard blind kan worden aan dat oog. Behandeling van maanblindheid bestaat uit oogdruppels of oogzalf met corticosteroïde en atropine oogdruppels. Ook krijgt het paard een pijnstiller toegediend. Door medicatie probeert de dierenarts de ontsteking te remmen en bijbehorende schade te beperken, maar lukt dit helaas niet in alle gevallen.   

 

Het oog van een paard is een gevoelig orgaan. Het is daarom belangrijk om meteen de dierenarts in te schakelen als je vermoedens hebt van een oogaandoening. Over het algemeen kun je een oogaandoening herkennen als het paard zijn oog (deels) dichthoudt, het rood en/of gezwollen is en er veel traanvocht is. De dierenarts kan dan het oog dan verder onderzoeken om de juiste diagnose te stellen en behandelplan op te stellen. 

Geef een reactie