Mestonderzoek

Paarden kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen, ook wel interne parasieten genoemd. Deze wormen kunnen behoorlijke schade aanrichten in het paardenlichaam en daardoor de gezondheid beïnvloeden. Een manier om wormen te bestrijden, is door het paard te ontwormen met een ontwormingsmiddel. Om dit zo effectief mogelijk te doen, kun je als paardeneigenaar een mestonderzoek laten doen. 

 

Maar voor we uitleggen wat een mestonderzoek is, is het handig om te weten hoe wormen leven. De meeste wormen hebben vergelijkbare levenscyclus. De vrouwelijke wormen nestelen zich in het maagdarmstelsel van het paard en leggen hier eitjes. Deze eitjes worden vervolgens met de mest van het paard uitgescheiden. Zodra de mest in het weiland is belandt, komen de eitjes uit en ontwikkelen de larven zich. De larven kruipen dan uit de mest en gaan naar het gras toe. Een paard neemt een hap van het gras waar de larven op zitten en de larven komen zo in het maagdarmstelsel terecht. Eenmaal in het paard, ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen. Het verschilt per worm waar en hoe deze ontwikkeling plaatsvindt. Vervolgens leggen de volwassen wormen weer eitjes en begint de hele cyclus opnieuw. 

 

Je kunt je dus voorstellen dat, zonder te bemiddelen, dit proces eindeloos doorgaat en het paard meer en meer wormen in zijn lichaam krijgt. Om deze levenscyclus af te breken kun je het paard ontwormen. Het grote probleem hierbij is dat wormen resistent kunnen worden voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Resistentie houdt in dat een worm ongevoelig wordt voor een bepaald middel, hij heeft weerstand opgebouwd. Als een worm resistentie heeft opgebouwd voor alle bestaande middelen, zou dat betekenen dat het besmette paard niet meer behandeld kan worden. Het is dus belangrijk om resistentie zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen door paarden alleen te ontwormen wanneer zij last hebben van wormen en door de juiste dosering van een ontwormingsmiddel te geven. Daarnaast is niet elk middel geschikt voor elk type worm. Sommige wormen hebben een andere levenscyclus, die dus op een andere manier doorbroken moet worden. Het kan daarom heel lastig zijn om een standaard ontwormbeleid te volgen.  

 

Een manier om resistentie te beperken en een effectief wormbeleid te voeren, is door het doen van een mestonderzoek. Bij het mestonderzoek wordt er onder een microscoop bekeken hoeveel wormeitjes er in de mest van het paard zitten. Dit wordt aangegeven als EPG (aantal eieren per gram). Het aantal eitjes en het type eitjes bepaalt vervolgens of behandelen nodig is en zo ja, met welke middelen. Bij het doen van een mestonderzoek verzamel je verse mest van het paard in een afsluitbare plastic zak. Vervolgens breng je de mest naar je dierenarts of stuur je dit op naar een gespecialiseerd laboratorium.  Zij onderzoeken de mest en geven je aan de hand van de uitslag een advies. Er zijn ook wormen die geen eitjes in de mest achterlaten. Om aan te tonen of deze wormen in het paard aanwezig zijn, is bloedonderzoek nodig. 

 

Mestonderzoek en het ontwormen van paarden is niet het enige wat je kunt doen om wormen te bestrijden. Hygiëne en weidemanagement spelen hierin ook een grote rol. Zoals hierboven beschreven staat, kruipen de larven uit de mest het gras in. Door minstens twee keer per week de weide of paddock uit te mesten, beperk je de kans op besmetting. Het kan ook voordelig zijn om de begrazing af te wisselen met koeien of schapen. Doordat zij wormen eten die niet in hun lichamen kunnen overleven, wordt de levenscyclus van de worm verbroken. Je kunt er van uitgaan dat bijna ieder paard In Nederland regelmatig een wormbesmetting zal hebben. Regelmatig onderzoek is dus echt nodig! 

 

Geef een reactie