Vitaminen en mineralen hebben belangrijke functies in een paardenlichaam. Een tekort of overschot aan een van deze stoffen kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid je paard. In dit artikel bespreken we het tekort aan magnesium.
Magnesium is een mineraal dat, samen met calcium, zorgt voor de samentrekking van de spieren. Magnesium en calcium zijn elkaars antagonisten, dat betekent dat ze elkaar als het ware tegenwerken. Waar magnesium zorgt voor de ontspanning van de spier, zorgt calcium voor de aanspanning. Daarnaast speelt magnesium een rol bij de opbouw van enzymen en botten en de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel.
Een paard heeft elke dag magnesium nodig via zijn voer. In tegenstelling tot andere mineralen, zoals koper, kan magnesium niet in de lever worden opgeslagen. Bij een tijdelijk tekort kan hij dus niet even wat magnesium uit zijn lever halen. Maar de natuur heeft wel voor een andere reserveplek gezorgd, namelijk de botten. De bouwstenen van botten zijn magnesium, calcium en fosfor. In tijden van nood kan een paard gebruik maken van het magnesium dat in het botweefsel zit. Dit doet hij door een stukje bot af te breken, waarbij onder andere magnesium vrijkomt in het lichaam, en vervolgens weer nieuw bot te vormen.
Gebruik maken van deze noodreserves hoeft niet direct een probleem te zijn, mits dit tijdelijk is. Houdt het tekort langdurig aan, dan heeft het gevolgen voor de kwaliteit van het bot. Het bot wordt namelijk afgebroken om magnesium vrij te geven om te kunnen gebruiken bij de spieren. Maar bij het opbouwen van een nieuw stuk bot is er ook magnesium nodig. Het nieuwe bot zal dan minder mineralen bevatten dan voorheen. Dit proces wordt demineralisatie genoemd. Op het moment dat een paard langdurig met een magnesium tekort te maken heeft, zal dus langzamerhand zijn skelet in kwaliteit achteruit gaan. Hierdoor kunnen er makkelijker blessures ontstaan. Naast het demineraliseren van het bot, zijn er nog andere gevolgen van een magnesium tekort. Het kan zorgen voor een slechte eetlust, nervositeit, zweten, spierverkramping, ataxie (evenwichtsstoornis) en versneld ademhalen.
Een magnesium tekort komt bij paarden regelmatig voor, het kan alleen lastig vast te stellen zijn. Om het magnesiumgehalte te bepalen kan er een bloedmonster worden genomen. Het probleem hierbij is dat bij een tekort magnesium uit de botten wordt gehaald en naar de plek in het lichaam wordt gebracht waar het nodig is, zoals spier- of zenuwweefsel. Zodra er dan een bloedmonster wordt genomen, kan dit een normale of verhoogde magnesiumwaarde aangeven. Je zou dus denken dat er geen probleem is, maar het paard kan dan wel degelijk een magnesium tekort hebben. Om een betere diagnose te stellen zou er een monster van het spierweefsel (spierbiopt) genomen moeten worden.
Het is belangrijk dat je paard mineralen in de juiste verhouding binnenkrijgt. Zo kan een overschot aan calcium zorgen voor een tekort aan magnesium. Het paard neemt dan te veel calcium op waardoor er als het ware geen plaats meer is voor magnesium.
Vermoed je magnesiumtekort bij je paard? Kijk dan eerst goed of het rantsoen voldoende magnesium bevat. Ruwvoer van goede kwaliteit, weidegang en een minimale hoeveelheid krachtvoer is vaak voldoende om de behoefte te dekken. Met alleen ruwvoer kan de behoefte aan magnesium meestal niet worden gedekt, maar dit weet je pas zeker als je een ruwvoeranalyse hebt laten doen. Aan de hand van deze analyse weet je de mineralengehaltes in het ruwvoer. Zijn er tekorten? Dan kun je deze aanvullen door middel van krachtvoer of supplementen. Dus vertoont je paard de symptomen van magnesium tekort, dan zou je enkele weken magnesium bij kunnen voeren om te zien hoe je paard hier op reageert. Een teveel aan magnesium is niet schadelijk voor het paard, dit wordt gewoon via de urine uitgescheden zonder extra belasting van de nieren. Maar: heeft je paard het niet nodig, dan heeft het dus ook geen zin magnesium extra bij te voeren. Als je na een tijdje geen verschil merkt is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere verklaring voor het gedrag van je paard.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.