Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig?

Ruwvoer is de basis van een paardenrantsoen. Het kan bestaan uit gras, hooi of voordroogkuil. Voldoende structuurrijk ruwvoer is nodig om je paard gezond te houden. Maar waarom is het zo belangrijk en wat is dan ‘voldoende ruwvoer’? 

 

In het wild trekken paarden rond op zoek naar voedsel en leggen daarbij flinke afstanden af. Het rantsoen van een wild paard bestaat voornamelijk uit grassen, aangevuld met kruiden en zaden. Om hier voldoende energie en voedingsstoffen uit te halen, is het paard 14 tot 16 uur per dag bezig met eten. Het maagdarmstelsel is dan ook ingesteld op een continue aanvoer van kleine hoeveelheden, structuurrijk voedsel. Voor gedomesticeerde (= gehouden) paarden is het niet altijd mogelijk om 14 tot 16 uur per dag te foerageren, maar is het wel van belang een zo natuurlijke mogelijke situatie te creëren. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er verschillende gezondheidsproblemen ontstaan zoals gebitsproblemen, maagzweren of koliek. 

 

Zoals hierboven is genoemd, is een paard een groot deel van de dag bezig met verzamelen van voedsel. Door je paard op stro te zetten, kan het de hele dag door knabbelen. Daarnaast kun je het ruwvoer in 3 of 4 porties (of het liefst nog meer!) verdeeld over de dag voeren, zo krijgt het paard geen grote hoeveelheden in één keer binnen. Krijgt je paard krachtvoer? Zorg dan dat je eerst ruwvoer voert en pas later (bijvoorbeeld 30 min) het krachtvoer. Ook moet het ruwvoer dat je geeft van voldoende kwaliteit zijn, dus voer geen schimmelig of stoffig hooi. Daarnaast moet het paard de juiste hoeveelheid ruwvoer binnen krijgen. Te weinig betekent dat het paard onvoldoende energie binnenkrijgt en dus zal afnemen in gewicht. Te veel ruwvoer zorgt voor te veel energie, waardoor het gewicht kan gaan toenemen. Een gewicht dat past bij de stokmaat is van belang om je paard gezond en fit te houden. 

 

Maar wat is dan de juiste hoeveelheid ruwvoer? De hoeveelheid ruwvoer die je paard per dag nodig heeft, is afhankelijk van het gewicht van je paard. De richtlijn is dat een paard 1 tot 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof ruwvoer nodig heeft. Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg drogestof ruwvoer nodig. Drogestof is de hoeveelheid die je overhoudt nadat al het water eruit is gehaald. Hooi heeft bijvoorbeeld een drogestofgehalte van 80%. Het paard van 600 kg moet je dan 7,5 tot 11,5 kg hooi voeren. Gras daarentegen bevat 20% drogestof, dan moet het paard 30 tot 45 kg gras binnen krijgen. 

 

Het belangrijkste bij het voeren van paarden, is dat je goed blijft kijken naar het paard. Net als bij mensen, hebben paarden individuele verschillen. Het ene paard kan meer ruwvoer nodig hebben om op gewicht te blijven dan een ander paard van hetzelfde gewicht. Ook arbeid, ras en geslacht hebben hier invloed op. Een handige manier om de lichaamsconditie van je paard in de gaten te houden, is de Body Condition Score (BCS). Wat dit precies is en hoe je dit toe kan passen zal in een volgend artikel worden besproken. 

 

In het kort: 

  • Een wild paard is 14-16 uur per dag bezig met foerageren;
  • Voer je paard kleine porties ruwvoer verdeeld over de dag;
  • Een paard heeft 1 tot 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (drogestof);
  • Blijf goed kijken naar wat je paard nodig heeft.

Geef een reactie