Het juiste stalklimaat

Paarden staan natuurlijk het liefste buiten. Maar door verschillende oorzaken houden we ze vaker op stal. Wanneer jij je paard in een stal houdt, is het belangrijk om het stalklimaat goed in de gaten te houden. Een slecht stalklimaat kan namelijk leiden tot gezondheids- en welzijnsproblemen, waarvan luchtwegproblemen een van de grootste problemen is. Deze aandoeningen kunnen moeilijk te genezen zijn, zeker wanneer ze chronisch zijn geworden. Het is natuurlijk beter om het te voorkomen. Het stalklimaat bestaat uit een aantal factoren: temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en licht.

 

Temperatuur

Paarden voelen zich het meest comfortabel bij temperaturen tussen de -5 en +25 graden Celsius. Binnen deze temperatuur hoeft het paard nauwelijks energie te verbruiken om zijn lichaamtemperatuur op peil te houden. Hierbij is geen rekening gehouden met geschoren paarden, deze zullen minder goed tegen de koude temperaturen kunnen.

Het kan per paard verschillen wat zijn optimale omgevingstemperatuur is. Dit is afhankelijk van het ras, de dikte van de vacht, of hij een deken op heeft of geschoren is. Maar ook de bodembedekking, ventilatie en zonlicht in de stal hebben hier invloed op. Over het algemeen kan worden gezegd dat de optimale staltemperatuur voor een paard die prestaties levert tussen de 10 en 15 graden Celsius ligt. Voor paarden in de opfok mag deze temperatuur lager zijn, hoewel paarden die presteren ook prima tegen koudere temperaturen kunnen.

 

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid, ook wel relatieve luchtvochtigdheid genoemd, is kortgezegd de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Dit wordt uitgedrukt in percentages. Bij een hoge luchtvochtigheid is het moeilijk voor paarden om hun warmte kwijt te kunnen, omdat het zweet niet goed verdampt. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid ideaal voor bacterien en schimmels. Deze kunnen schadelijk zijn wanneer het in de luchtwegen of het maagdarmstelsel van een paard terecht komen. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kunnen paarden droge slijmvliezen krijgen en kunnen ze gaan hoesten waardoor luchtwegproblemen ontstaan.

De optimale relatieve luchtvochtigheid in een stal ligt tussen de 60 en 80%. Je kunt de luchtvochtigheid op peil houden door goed te ventileren, hierdoor wordt waterdamp afgevoerd.

 

Ventilatie

Goede ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van je paard. Door de continue verversing van lucht worden waterdamp, schadelijke stoffen, stof, bacterien en schimmels afgevoerd. Ammoniak is een voorbeeld van zo’n schadelijke stof. Het komt vrij uit de urine van het paard. In hoge concentraties kan ammoniak de luchtwegen van het paard irriteren en luchtwegproblemen veroorzaken. Ook stof en schimmelsporen kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen. Het is daarom aan te raden om je paard uit de stal te halen wanneer je gaat uitmesten en opstrooien.

Een stal kan zowel natuurlijk als mechanisch geventileerd worden. Bij natuurlijke ventilatie komt er frisse lucht binnen via ramen, deuren of andere openingen. De paarden verwamen de lucht, de warme lucht stijgt vervolgens op en verlaat het stalgebouw via de nok. Op die manier ontstaat er een luchtstroom. Bij mechanische ventilatie wordt de lucht met ventilatoren uit de stal geblazen. Zorg ervoor dat er geen tocht ontstaat bij het ventileren, dit is niet goed voor de gezondheid van je paard.

 

Licht

Voldoende (dag)licht is belangrijk voor een aantal factoren: de algemene gezondheid, het verharen, de stofwisseling en de vruchtbaarheid. Daarnaast kan het paard in het licht ook zijn omgeving en soortgenoten beter zien. Hoewel het paard beter ziet in het donker dan de mens. Een lichte stal helpt je ook bij het goed controleren en verzorgen van de paarden.

Over het algemeen wordt er aanbevolen om de stallen zoveel mogelijk door natuurlijk licht te laten verlichten. Je kunt dit creeeren door ramen of lichtdoorlatende platen te plaatsen. Een uitgangspunt is om het lichtdoorlatende oppervlak, 5 tot 10% van het totale vloeroppervlakte te laten zijn. De lichtsterkte die nodig minimaal nodig is in een stal, is 80 lux. Dit is niet veel als je nagaat dat daglicht (indirect zonlicht) al 10.000 tot 20.000 lux is.

  

Geef een reactie