7 signalen die kunnen wijzen op gebitsproblemen

Gebitsproblemen zijn vaak niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld een wond of kreupelheid. Toch maakt dat het niet minder belangrijk om deze tijdig te signaleren en te behandelen. Een gezond gebit zorgt namelijk voor een optimale vertering van het voer en daarmee voorkom je (hopelijk) diverse gezondheidsproblemen. Let daarom goed op je paard en schakel een paardentandarts in bij het zien van deze tekenen: 

 

  1. Proppen maken en/of voer knoeien – Vaak zorgen problemen in de mond voor pijn bij het eten. Het paard maakt dan een andere kauwbeweging om de pijnlijke plekken te vermijden. Hierdoor kan hij voer gaan knoeien, of maakt hij proppen van het ruwvoer die vervolgens uit zijn mond vallen. Je zult in de stal of rond de voerbak in de paddock dan een soort balletjes van hooi vinden.
  2. Hoofd scheefhouden – Naast een andere kauwbeweging (zoals hierboven beschreven), kan het scheef houden van het hoofd tijdens het eten er ook voor zorgen dat pijnlijke plekken vermeden worden.
  3. Gewichtsverlies – Je paard kan langzamer of minder gaan eten. Hierdoor krijgt hij onvoldoende energie binnen en zal hij in gewicht afnemen. Gewichtsverlies hoeft niet altijd te duiden op een gebitsprobleem, het kan ook met andere gezondheidsproblemen te maken hebben zoals een worminfectie. Mocht na controle blijken dat het gebit van je paard in orde is, maar is hij toch veel afgevallen? Ga dan met je dierenarts op zoek naar de oorzaak.
  4. Stank uit mond of neusgaten – Vaak wordt de vieze adem veroorzaakt door voedsel dat tussen twee kiezen blijft zitten. Dit komt doordat er ruimte tussen kiezen is ontstaan, ook wel diastase genoemd. De ophoping van het voer kan voor een ontsteking van het tandvlees zorgen, dit is zeer pijnlijk voor het paard. 
  5. Bult op wang – Ook dit kan een teken zijn van een diastase. Het voer hoopt zich zodanig op, dat er aan de buitenkant een bult zichtbaar wordt. Jonge paarden kunnen bulten krijgen op hun kaak, dit heeft echter te maken met het wisselen van de kiezen en is dus onschuldig. Is de bult/zwelling asymmetrisch of pijnlijk, dan zou je het moeten laten controleren.
  6. Eenzijdige (stinkende) neusuitvloeiing – Dit kan duiden op een kaakholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd. Het ontstekingsvloeistof (vaak geel van kleur) komt dan via het neusgat naar buiten. Er zijn verschillende oorzaken van deze aandoening, een daarvan is een ontstoken kies.
  7. Problemen tijdens het rijden – Je kunt je voorstellen dat een paard met pijn in zijn mond het niet heel prettig vindt als er een bit in zijn mond zit. Het paard kan dan bijvoorbeeld moeite hebben met het indoen van het bit. Andere tekenen van gebitsproblemen die je tijdens het rijden zou kunnen zien zijn: steigeren, moeite met inbuigen, mond openen (mits de sper- en neusriem niet te strak zitten), hoofd kantelen, bit vastpakken of hoofdschudden.

 

Door je paard jaarlijks te laten controleren door een erkende paardentandarts kun je veel problemen voorkomen. 

Geef een reactie