Het kopen van een paard is een belangrijke beslissing. Je wilt een paard dat bij jou past en het liefst jarenlang fit en gezond blijft en je niet om de haverklap mee bij de dierenarts staat. Maar het vinden van het juiste paard is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. Vaak neemt je gevoel het over van je verstand, want ‘hij heeft zo’n schattig hoofd!’. Dat het dan een 3-jarige onbeleerde hengst is in plaats van de oudere ervaren merrie die je wilde, maakt plotseling niet meer uit. Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch met het geschikte paard thuiskomt? En waar let je op bij het bekijken van een paard?
Verlanglijstje
Voordat je met de zoektocht begint is het verstandig om een ‘verlanglijstje’ te maken. Noteer hierop de aspecten die jij echt belangrijk vindt zoals leeftijd, ras, geslacht, discipline, etc. Laat het uiterlijk van het paard hierbij geen grote rol spelen. Wanneer je alleen zoekt naar een palomino met drie witte voetjes, is er een grote kans dat je het perfecte paard misloopt omdat dat toevallig een palomino met één wit voetje was. Hoe je het lijstje verder samenstelt is afhankelijk van het doel dat je met het paard hebt. Aan een eventingpaard stel je andere eisen dan aan een reiningpaard. Ook jouw eigen ervaring speelt een rol. Het kan bijvoorbeeld als beginnende ruiter verstandiger zijn om een goed getraind, braaf paard te hebben waar je rustig op kunt oefenen dan een jonkie dat nog maar weinig ervaring heeft. Probeer hierin eerlijk tegenover jezelf te zijn en vraag eventueel je instructeur om advies hierin.
Heb je een aantal paarden op het oog en wil je ze gaan bekijken? Neem dan iemand met ervaring mee die jou goed kent, bijvoorbeeld je trainer of instructeur. Zij zullen objectief naar het paard kunnen kijken en jou een eerlijk advies geven. Daarnaast kennen ze jouw rijvaardigheid en kunnen ze goed inschatten welk type paard bij jou past. Vraag ze ook om je te helpen herinneren aan je verlanglijstje, zo voorkom je dat je door liefde op het eerste gezicht verkeerde keuzes maakt.
Observeer het gedrag
Niet alleen het rijden is tijdens het bekijken van een paard belangrijk, alles eromheen kan namelijk al veel over het paard vertellen. Hoe loopt hij met de eigenaar mee? Hoe gedraagt hij zich in de stal? Hoe reageert hij tijdens het poetsen en opzadelen? Door zijn gedrag goed te observeren kun je het karakter van het paard inschatten. Let daarnaast op de bouw en de gezondheid van het paard. Denk hierbij aan de beenstand, de conditie van de hoeven, schuurplekken op de manen en/of staart en stereotype gedragingen.
Het is verstandig om het paard voor te laten rijden door de eigenaar voordat je er zelf op stapt. Zo kan je zijn gedrag onder het zadel en zijn gangen goed bekijken. Het komt helaas wel eens voor dat een paard een sedatie (verdoving) krijgt voor het rijden, hierdoor krijg je een verkeerd beeld. Laat het bloed door een dierenarts testen wanneer je deze vermoedens hebt. Is het paard braaf en goed te rijden door de eigenaar dan is de beurt aan jou. Als het rijden in de bak voor jou goed aanvoelt, zou je ook een klein buitenritje kunnen maken. Een paard kan buiten namelijk heel anders reageren dan in de bak.
Klinisch keuren & transport
Lijkt het plaatje te kloppen en zou je tot aanschaf over willen gaan? Laat het paard dan in ieder geval klinisch keuren door een bevoegd dierenarts. Hierbij wordt de algehele gezondheid van het paard onderzocht en wordt er gekeken of het paard regelmatig loopt. Indien gewenst kan er ook een röntgenologische keuring worden gedaan. Er worden dan röntgenfoto’s gemaakt van de benen en eventueel wervelkolom om mogelijke afwijkingen op te sporen.
Als ook dat in orde is kun je overgaan tot de daadwerkelijke koop. Zorg ervoor dat je afspraken over de koop schriftelijk vastlegt in een koopovereenkomst. Mocht er na de aanschaf iets gebeuren, dan kan je hierop terugvallen. Let er ook op dat het paardenpaspoort en eventuele stamboekpapieren worden overgedragen, het kost veel geld om een nieuwe aan te vragen en soms is dit zelfs niet mogelijk.
De laatste fase in de koop is het transport van het paard naar jou toe. Het komt soms voor dat de verkoper aanbiedt om het paard naar je toe te brengen. Natuurlijk kan dit met de beste bedoelingen zijn omdat hij graag wil zien hoe het paard terecht komt. Veel vaker wordt dit afgesproken omdat het paard niet of heel slecht de trailer of vrachtwagen in gaat en de eigenaar dit voor jou probeert te verbergen. Overweeg je je nieuwe paard te laten brengen in plaats van hem op te halen? Het is dan wel aan te raden om altijd even na te gaan of het paard goed te laden is. Je kunt bijvoorbeeld bij een bezichtiging de eigenaar vragen om het paard even in de trailer te zetten. Wil hij/zij dit niet dan weet je vaak al genoeg.
De aanschaf van een paard blijft een grote stap. Het is een hele verantwoordelijkheid om voor zo’n dier te zorgen. Er gaat veel tijd, energie en geld in zitten. Maar daarentegen krijg je er, met het juiste paard, ontzettend veel plezier en ontspanning voor terug! En daar doen we het allemaal voor!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.