De vacht van een paard beschermt hem niet alleen tegen invloeden van buitenaf, maar het kan ons ook veel vertellen over de algemene gezondheid van het paard. Een gladde, glanzende en aaneengesloten vacht is het beeld van een gezonde vacht. Dit is niet bij altijd alle paarden het geval, maar wat kun je doen om dit wel te krijgen?
Het hele lijf van een paard wordt bedekt met vacht. Het is een dek van kleine, dunne haren die uit de huid groeien. Elk haartje zit met een haarwortelzakje vast in de huid. In deze zakjes zitten ook talgkliertjes, die zorgen voor de productie van talg. Talg geeft de haren een vettig laagje waardoor de vacht een isolerende werking krijgt. Als het paard het koud heeft, zorgt een spiertje aan het haarwortelzakje ervoor dat het haartje rechtop wordt gezet. Hierdoor wordt er een extra isolerende luchtlaag in de vacht gecreëerd.
Onderliggende aandoening
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een vacht niet glad en glanzend is. Het zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een onderliggende aandoening of (chronische) ziekte. Je ziet dan dat de vacht dof, ruw of krullend wordt. Bijvoorbeeld bij PPID waarbij het paard overmatige haargroei heeft en de vacht gaat krullen. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring in de hormoonafgifte van de hersenen. Het kunnen ook aandoeningen zijn waarbij er korstjes of schilfers in de vacht te zien zijn, bijvoorbeeld door huidschimmel. In het geval van een aandoening of ziekte zou je deze moeten behandelen om een gezonde vacht terug te krijgen.
Voeding
Een doffe vacht kan ook met de voeding en verzorging te maken hebben. Bij een paard dat ernstig ondergewicht heeft, bestaat er een grote kans dat hij ook niet goed in zijn vacht zit. Daarnaast kan een tekort aan essentiële voedingstoffen voor een doffe, slechte vacht zorgen. Vooral vitamine A, biotine, zink, zwavel en koper zijn belangrijke vitaminen en mineralen die bijdragen aan een gezonde huid en vacht. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar je rantsoen en of alle behoeftes van je paard door dit rantsoen gedekt worden.
Tip: Je kunt lijnzaadolie aan het rantsoen toevoegen ter bevordering van een mooie, glanzende vacht.
Verzorging
Dagelijkse verzorging zorgt ervoor dat de vacht van het paard gezond blijft. Het borstelen helpt met het verwijderen van vuil, maar stimuleert ook de doorbloeding van de huid en de productie van talg. Het is beter om het paard niet al te vaak te wassen, hiermee beschadig je de natuurlijke vetlaag van de vacht en kan het zijn dat het paard zichzelf niet meer goed kan warmhouden. Mocht je door omstandigheden (bijvoorbeeld een huidaandoening of wedstrijd) het paard toch moeten wassen, let er dan op dat je geschikte shampoo gebruikt. De shampoo moet goed uit te wassen zijn en de huid niet ontvetten of irriteren.
Tip: Heeft je paard gezweet? Laat hem dan niet in het zonnetje drogen, maar spoel eerst even de zweetplekken af. Opgedroogd zweet kan namelijk de haren beschadigen. In de winter kun je hem laten drogen onder een zweetdeken, als hij droog is kun je er vervolgens een zachte borstel overheen halen om de zweetplekken weg te borstelen.
Huisvesting
Ook de huisvesting heeft invloed op de conditie van de vacht. Als paarden bijvoorbeeld in een donkere stal staan, zullen zij in het voorjaar minder gemakkelijk verharen. Dit komt omdat het verharen onder andere gestimuleerd wordt door meer lichturen en warmere temperaturen. Als paarden dagelijks in een weiland of paddock komen, zullen zij de vachtverzorging voor een deel zelf regelen door uitgebreid te rollen in het zand.
Is de vacht van jouw paard niet glad, glanzend en aaneengesloten maar geef je hem wel dagelijks de juiste verzorging? Zoek dan eerst uit wat hier de oorzaak van kan zijn. Vraag de dierenarts om te controleren op een eventuele onderliggende aandoening of ziekte. Is dit niet het geval, dan kun je het rantsoen eens onder de loep nemen. Met behulp van een voedingsdeskundige en eventueel een bloedonderzoek kun je kijken welke aanvulling je in het rantsoen kunt doen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.