Complicaties bij een castratie

Vaak wordt ervoor gekozen om een hengst te castreren, zeker wanneer hij geen meerwaarde heeft voor de sport en/of fokkerij. Hoe goed en zorgvuldig een dierenarts ook te werk gaat, bij operaties bestaat er altijd de kans op complicaties. Zo ook bij een castratie. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende complicaties bij een castratie.  

 

Zwellingen  

Een zwelling van het scrotum en/of de koker is waarschijnlijk de meest voorkomende complicatie bij een castratie. Een lichte zwelling van dit gebied is normaal en zal na een aantal dagen vanzelf weer verdwijnen. Wordt de zwelling groter dan normaal, dan kan dit komen doordat er teveel weefsel beschadigd is tijdens de operatie. Het kan ook komen doordat het wondvocht niet goed afgevoerd kan worden, doordat bijvoorbeeld de wond te vroeg dicht is gegaan. Hierdoor hoopt het vocht zich op en ontstaat er een zwelling. Daarnaast kan er een zwelling ontstaan als het paard de eerste 24 uur onvoldoende beweging krijgt of als er een ontsteking is.

   

Bloedingen

Een lichte, beperkte bloeding na de castratie is normaal, je moet hierbij denken aan enkele druppels. Als algemene regel kun je stellen dat er sprake is van een abnormale bloeding als je de druppels niet kunt tellen 15 minuten na de castratie (dus een straaltje). Is dit het geval of heb je twijfels? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Het kan verstandig zijn om het paard in een lege stal of op houtkrul/vlas te plaatsen, zodat je goed kunt zien hoeveel bloed het paard verliest. Bij een hevige bloeding kan er sprake zijn van een zaadstrengbloeding. In zeldzame gevallen kan de bloeding ook inwendig plaatsvinden. Dit is gevaarlijk, omdat het paard meer bloed verliest dan aan de buitenkant zichtbaar is. Het is daarom belangrijk om het paard, na behandeling van de bloeding, goed in de gaten te houden. Als de toestand achteruit blijft gaan ondanks de behandeling kan er sprake zijn van inwendige bloedingen.   

 

Ontstekingen

Door bacteriële besmetting kan er een ontsteking in het scrotum ontstaan. Het scrotum zal dan dik worden en er kan pus uit de wond(en) komen. De besmetting met bacteriën kan tijdens de castratie gebeuren als de dierenarts bijvoorbeeld niet voldoende steriel werkt. Maar het kan ook na de castratie gebeuren, als de wonden nog niet helemaal dicht zijn. Behalve het scrotum kan ook de zaadstrengstomp ontsteken. Ook hierbij kan er sprake zijn van zwelling en pus. In een vroeg stadium kan dit behandeld worden met antibiotica, maar in sommige gevallen kan een tweede operatie nodig zijn. Hierbij wordt dan het geïnfecteerde deel verwijderd.  

 

Voorkomen

Het risico op complicaties kan in eerste instantie verkleind worden als de dierenarts zorgvuldig en correct te werk gaat. Daarnaast is de nazorg van de ruin belangrijk. Zorg ervoor dat het risico op infectie verkleind wordt door stal, weiland en/of paddock zo schoon mogelijk te houden. Geef hem voldoende (vrije) beweging, wat helpt bij het verminderen van de zwelling. Ga de eerste twee weken niet te fanatiek met hem aan het werk, dit vergroot weer de kans op het uittreden van de darmen via de wond. Ook het monitoren van de temperatuur is belangrijk om een indicatie te hebben van zijn gezondheid. Neem bij elke twijfel contact op met de dierenarts, zodat je eventuele complicaties in het beginstadium al kunt behandelen.   

Geef een reactie