Bietenpulp – Voor wie en hoe voer je het?

Misschien heb je wel eens van bietenpulp gehoord, of zelf aan je paard gevoerd. Bietenpulp is een bijproduct van de suikerbietindustrie en wordt van oudsher gebruikt als rundveevoer. Tegenwoordig wordt het ook als aanvullend voer voor paarden gebruikt. 

In principe kun je bietenpulp aan elk paard voeren, maar een aantal paarden kan er veel voordeel van hebben: 

  • (Oudere) paarden met een slecht gebit: voor deze paarden kan het moeilijk zijn om op ruw- of krachtvoer te kauwen en dus te verteren. Bietenpulp is, door het weken, makkelijk op te nemen voor het paard. Op deze manier krijgt hij toch vezels binnen om zijn maagdarmstelsel gezond te houden 
  • Magere paarden: door de vezels en hoge energiewaarde kan bietenpulp helpen bij het op gewicht brengen van magere paarden.
  • Insulineresistente of hoefbevangen paarden: bietenpulp is door zijn lage suikergehalte goed geschikt voor deze paarden. Behalve het lage suikergehalte heeft bietenpulp een laag zetmeel gehalte en een lage glykemische index. Deze index geeft aan hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel laat stijgen. 
  • Paarden met stofallergie of luchtwegproblemen: omdat bietenpulp nat wordt gevoerd, bevat het geen stof en schimmel. Het kan daarom een goed voer zijn voor paarden die hier last van kunnen hebben. 
  • Paarden die in de endurance actief zijn: Deze paarden zijn de hele dag onderweg en zweten veel door de inspanning die ze leveren. Het is voor deze paarden dus belangrijk om de vochtbalans in het lichaam goed in de gaten te houden. Door bietenpulp te voeren zorg je ongemerkt al voor een toevoeging van extra water aan het lichaam. 
  • Zieke of herstellende paarden: Bietenpulp is makkelijk te kauwen en goed verteerbaar. Daarnaast is het, door de vochtigheid, de ideale basis om andere dingen zoals medicatie doorheen te mengen. Zeker als paarden niet gewend zijn aan pulp zullen ze in het begin misschien niet zo enthousiast zijn over dit nieuwe menu. Je kunt ze eraan laten wennen dor de pulp te mengen met muesli of bijvoorbeeld zemelen of slobber. 

 

Let op! Voer bietenpulp niet droog! 

Wat voor sommige eigenaren een ander groot nadeel is, is de bereiding van bietenpulp. Je kunt het verkrijgen in brokvorm of vlokken. Maar in tegenstelling tot ander voer dat op deze manier verkrijgbaar is, mag je bietenpulp niet zomaar aan je paard voeren. Het is namelijk een erg droog product (5% water) en neemt in een korte tijd veel water op. Als het paard op de droge bietenpulp kauwt, zorgt het speeksel ervoor dat de bietenpulp begint te zwellen. Het paard slikt het door, maar de bietenpulp blijft nog zwellen. Dit kan ervoor zorgen dat de slokdarm verstopt raakt. Daarom moet bietenpulp een aantal uren geweekt worden in water voordat het gevoerd mag worden. Er bestaat ook snel wekende bietenpulp, deze hoeft slechts 10 minuten te weken.  

  

Geef een reactie