Beschadigingen aan het oog

Het oog is een orgaan dat ervoor zorgt dat een mens of dier zijn omgeving kan waarnemen. Het wordt daarom ook wel een waarnemingsorgaan of zintuig genoemd. Net als elk ander orgaan kunnen er aandoeningen optreden die de werking van het orgaan belemmeren. In dit artikel gaan we dieper in op beschadigingen aan het oog en hoe je deze kunt behandelen.

   

Een paard heeft de grootste ogen van alle landdieren. Het is een prooidier en heeft daarom zijn ogen aan de zijkant van het hoofd. Dit is een groot verschil met mensen en andere roofdieren, die hebben de ogen aan de voorkant van het hoofd. De reden hiervoor is dat prooidieren een wijd blikveld moeten hebben, zodat zij de omgeving goed in de gaten kunnen houden voor mogelijke gevaren. Roofdieren daarentegen hebben beperkt zicht, maar wel binoculair (met twee ogen) waardoor zij goed diepte kunnen zien en kunnen focussen. Dit is weer handig tijdens de jacht op een prooidier.

 

Er kunnen verschillende verwondingen of beschadigingen rondom het oog ontstaan. Dit kan veroorzaakt worden door het paard zelf, door bijvoorbeeld zijn hoofd te stoten of te schuren langs een scherp voorwerp. Het is vaak duidelijk te zien als een paard zich ergens verwond heeft, naast een wond kan het oog gezwollen zijn. Het is belangrijk om direct een dierenarts in te schakelen bij een dergelijke verwonding. Hij zal de wond goed en gedetailleerd hechten om verdere problemen, zoals een hoornvliesbeschadiging, te voorkomen.

 

Daarnaast kan het hoornvlies beschadigd raken, bijvoorbeeld als er een tak of staart van een ander paard in het oog komt. Maar ook stof, vuil of een haartje kunnen voor beschadigingen zorgen. Bij een dergelijke beschadiging zal het paard zijn oog dichtknijpen en komt er veel traanvocht uit. Er kan sprake zijn van een oppervlakkige of diepe beschadiging, dit zal de dierenarts kunnen bepalen. Bij een oppervlakkige kun je de wond goed thuis behandelen met een antibioticum oogzalf. In het geval van een diepe beschadiging is een intensieve behandeling nodig, waarbij een operatie nodig kan zijn. Voor het herstel van een hoornvliesbeschadiging is het belangrijk dat het oog schoon is van vreemd materiaal (zoals hout of een haar).

 

Het oog van een paard is een gevoelig orgaan. Het is daarom belangrijk om meteen de dierenarts in te schakelen als je vermoedens hebt van een oogaandoening. Over het algemeen kun je een oogaandoening herkennen als het paard zijn oog (deels) dichthoudt, het rood en/of gezwollen is en er veel traanvocht is. De dierenarts kan dan het oog dan verder onderzoeken om de juiste diagnose te stellen en behandelplan op te stellen. 

  

Geef een reactie