In de training met paarden maken wij gebruik van allerlei attributen die het paard kunnen helpen. Vaak geen ingewikkelde dingen, maar spullen die je in het dagelijks leven tegenkomt of spullen die we zelf maken (zoals een stok met plastic). In dit artikel bespreken we de fitnessbal en hoe je deze in de training met je paard kunt gebruiken.
Een handig formaat om mee te werken is een bal met een doorsnede van 50-60cm. Het maakt het een stuk makkelijker als je met ducttape een handvat om de bal maakt. Op die manier kun je de bal met een hand bewegen en laat je hem minder snel vallen.
Op het lichaam - Het algemene doel van schrik- en obstakeltraining is om je paard te leren hoe hij om moet gaan met spannende situaties. Hierbij wil je dat hij leert stil te staan in plaats van weg te rennen, wat vaak de eerste reactie is van een vluchtdier. Oefenen met een fitnessbal kan een van de manieren zijn om hem dit te leren. Het verschil van een bal met bijvoorbeeld de stok met plastic is dat het visueel gezien een groter voorwerp is, wat spannender kan zijn voor het paard. Hierdoor is het voor jonge paarden een mooie voorbereiding op de ruiter die later op zijn rug zal komen. Daarnaast is het voordeel dat je druk kunt uitoefenen op de bal als deze op de rug of tegen de buik van het paard ligt. Zo went het jonge paard ook al aan het gevoel van een ruiter. Tijdens deze oefening maak je gebruik van de techniek toenaderen en terugtrekken om hem te desentisitiseren.
Bewegingen rondom het lichaam - Zodra het paard gewend is aan het gevoel en zicht van de bal op zijn lichaam, kun je meer geen oefenen met bewegingen rondom zijn lichaam. Stuiter bijvoorbeeld eens een paar keer met de bal naast het paard voordat je het op zijn rug legt. Vindt hij dit spannend en loopt hij hiervoor weg? Probeer dan op dezelfde afstand van het paard te blijven stuiteren tot hij stil staat, loop dan met de bal weg als beloning. Daarnaast kun je de bal van de ene naar de andere kant over zijn rug laten rollen (gebruik hiervoor een derde persoon). Dit kan een moeilijke oefening zijn voor het paard, omdat de bal van zijn ene oog naar zijn andere oog verplaatst. Let hierbij goed op je positie en veiligheid, omdat het paard naar je toe kan springen als de bal naar de andere kant rolt.
Voetballen - Sommige paarden vinden het interessant om voorwerpen te volgen. Ook paarden die een voorwerp heel spannend vinden, kunnen het minder eng gaan vinden zodra ze merken dat zij het kunnen bewegen. Een bal is hier natuurlijk perfect voor. Laat iemand voor het paard uit de bal rollen. Staat het paard stil, dan leg je de bal ook stil. Loopt het paard richting de bal, dan rol je de bal weer naar voren. Zodra het paard door heeft dat hij achter de bal aan moet kun je kijken of hij tegen de bal aan durft te lopen. Vindt je paard dit nog wat moeilijk? Dan kan het helpen om de bal tussen 2 balkjes te leggen en het paard hier doorheen te laten lopen.
Paarden kunnen het ook heel leuk vinden om zelf met de bal te spelen. Je kunt de bal dan eens in de paddock leggen en kijken wat ze ermee gaan doen. Let wel op: niet iedere bal is bestand tegen het speelse gedrag! Vindt je paard het spelen met de bal een leuke activiteit, dan kun je beter overwegen een echte paardenvoetbal aan te schaffen. Deze zijn van steviger materiaal, zodat ze niet zo snel lek gaan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.