10 tips als je paard zich moeilijk laat vangen

Het weideseizoen komt er weer aan! Heerlijk voor de paarden om weer lekker veel buiten te kunnen lopen met hun vriendjes. Maar is het ook leuk voor jou? Iedere paardenliefhebber heeft het wel eens meegemaakt; je komt de wei binnen met het halster en je touw en als je bijna bij het paard bent, draait hij zich vliegensvlug om en trekt een sprintje naar de andere kant van de wei… De vraag is: hoe kan je dit trainen? Klik snel voor 10 tips voor paarden die zich moeilijk laten vangen. 

  

1. Ga op zoek naar de oorzaak

Haal jij het paard dus altijd uit de wei om vervolgens met hem te gaan werken, dan zal hij deze dingen snel aan elkaar gaan linken. Je paard denkt namelijk in associaties. Dit gedrag kan dus ontstaan om dat uit de wei gaan in zijn ogen betekent; ‘aan het werk’. 

 

2. Probeer de associaties te doorbreken 

Haal je paard geregeld uit de wei voor iets anders. Geef hem buiten de wei iets lekkers, geef hem alleen een poetsbeurt of ga even buiten de wei grazen. Blijf dit geregeld herhalen zodat je paard het uit de wei halen ook gaat associeren met andere dingen dan aan het werk gaan. 

 

3. Vraag stalgenoten om hulp

Vraag de andere eigenaren om jouw paard elke keer kort te aaien als ze hun paard uit de wei halen. Zo leert hij dat als een mens in de wei naar hem toekomt, dit niet meteen betekent dat hij weg moet bij de rest. 

 

4. Train het benaderen als je hem vast hebt

Vraag een stalgenoot om je te helpen. Één van jullie houdt het paard aan een lange lijn vast in de wei terwijl de andere persoon naar het paard toeloopt, hem aait en weer wegloopt. Naarmate dit aan beide kanten goed gaat kan de persoon die het paard vast heeft steeds iets verder weg gaan staan. Op deze manier  kan je het oefenen rustig opbouwen zonder dat je het paard helemaal naar de andere kant van de wei kan lopen. 

 

5. Let goed op je eigen lichaamshouding

Loop je in een rechte lijn naar het paard en kijk je hem daarbij strak aan, dan betekent dit in zijn taal dat hij maar beter aan de kant kan gaan. Denk aan een roofdier die zijn prooi gaat aanvallen. Wees je dus bewust van wat je uitstraalt naar je paard. Probeer schuin in een hoek richting de schouder van het paard te lopen en zorg ervoor dat de zijkant van jouw lichaam naar het paard gedraaid is. 

 

6. Maak een apart stukje in de wei

Mocht je paard zich echt niet laten vangen in de grote wei, dan kan je een kleiner gedeelte afzetten. Je kan je paard dan in het kleinere gedeelte drijven en dit afsluiten. Door het kleinere oppervlakte is het makkelijker om het vangen daarna te oefenen. 

 

7. Gebruik oefeningen van het toenaderen en terugtrekken

Je zet een paar passen naar het paard toe, wacht en loopt weer weg. Blijf dit herhalen zodat je steeds iets dichterbijer kan komen. Probeer steeds te stoppen op het punt waarop het paard net niet wegloopt. Benieuwd hoe je dit doet? Bekijk dan dit filmpje.

 

8. Doe het halster rustig en beheerst om

Als je uiteindelijk bij het paard bent, kriebel hem dan eerst op de schoft en probeer het halster rustig en zachtjes om te doen. 

 

9. Straf het paard nooit als je hem hebt gevangen

Hoe moeilijk het ook was om je paard te vangen, word niet boos op het paard als je hem eindelijk te pakken hebt. Hij zou dan een link kunnen gaan leggen tussen gevangen worden en een correctie krijgen waardoor hij in de toekomst nog moeilijker te pakken kan zijn. 

 

10. Doe alsof je de hele dag hebt

Als jij gehaast en gespannen de wei in komt, dan zal je paard dit snel oppikken. Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer te doen alsof je alle tijd hebt en blijf consequent bovenstaande stappen herhalen. Frustratie kan zorgen voor onverwachte bewegingen en dit kan het vangen moeilijker maken. 

 

Geef een reactie