paard afspuiten

Voor je begint

  • Realiseer je dat sommige paarden afspuiten niet fijn zullen vinden, omdat ze de spuitplaats eng vinden en niet zozeer de slang met water. Een spuitplaats is vaak een kleine, smalle ruimte en daardoor voor sommige paarden erg spannend. Het is dus zaak om je paard eerst te leren om rustig de spuitplaats in te gaan als je hem daar wilt afspuiten. Blijft je paard de spuitplaats eng vinden maar wil je hem toch afspuiten, zoek dan een plekje buiten waar je met de slang aan het werk kunt en waar je paard wat meer de ruimte heeft.
  • Controleer altijd de temperatuur van het water voor je begint. Veel paarden krijgen een hekel aan afspuiten omdat ze na intensieve training met ijskoud water worden afspoten. Voor de benen is dit natuurlijk prima, maar op bijvoorbeeld de rug van het paard is dit niet altijd even prettig voor hem. Daarentegen is afspuiten met te heet water natuurlijk ook geen positieve ervaring voor het paard.
  • Soms worden paarden vastgezet bij het afspuiten, maar dit is niet verstandig zolang het paard het nog erg spannend vindt. De kans dat hij gaat hangen en zichzelf lostrekt is groot en dit zal alleen maar zorgen voor een negatieve associatie met het afspuiten. Houd het paard dus zelf aan een lange lijn vast, of vraag iemand om je te helpen.

Stap 1
Benader het paard met de tuinslang die nog uit is in je rechterhand, raak hem er even mee aan op zijn schouder en loop weer weg. Veel mensen beginnen juist met de benen van het paard, maar vaak vinden paarden dit juist spannender en leren ze het sneller als je van boven naar beneden werkt. Als je je paard altijd afsponst met een spons en een emmer water doe je eerst hetzelfde als hierboven beschreven met een droge spons. Het aanraken en weer weglopen is een belangrijk onderdeel hierbij. Zo leer je het paard dat dat wat wij hij spannend vindt weer weggaat als hij rustig blijft staan.

Zorg er eerst voor dat je het paard met de slang kunt aanraken terwijl hier geen water uitkomt.

Stap 2
Zet de kraan heel zachtjes aan zodat er een klein straaltje uitkomt en benader het paard hier weer mee op zijn schouder. Probeer de slang vlakbij je paard te houden, zodat het water niet op hem spuit maar gewoon rustig over hem heen vloeit. Haal de slang weer weg zodra het paard stil blijft staan en ontspant. Als je werkt met een spons doe je een heel klein beetje water aan de spons dat je afveegt op de schouder van het paard.

Laat het water in deze fase van de training rustig over de schouder van het paard stromen.

Stap 3

Voor veel paarden is het afspuiten van de benen best spannend. Begin vanaf de schouder en werk steeds iets verder door naar beneden.

Ga nu met de zachte waterstraal wat verder over zijn rug en richting de hals van het paard. Zorg ervoor dat je zelf vlakbij het paard blijf staan, zodat je met je lichaam zijn zicht op de slang blokkeert. Als je werkt met een spons beweeg je met een licht natgemaakte spons wat verder over zijn lichaam.

 

Stap 4
Werk nu door richting zijn voorbenen. Laat de waterstraal iets zakken richting zijn voorbeen en ga direct weer terug naar zijn schouder. Zo ga je als het ware “landje veroveren”, steeds iets verder naar beneden en terug naar boven. Stop tussendoor even
als hij braaf stilstaat en beloon hem voor zijn goede gedrag.

 

 

Stap 5
Zet nu langzaam de kraan wat harder. Het is voor het paard het makkelijkst wanneer je werkt met een zo breed mogelijke straal. Let op dat je probeert de slang steeds zo vlot mogelijk, maar wel ontspannen en rustig op het paard te plaatsen. Je zult zien dat het paard vaak het moment waarop jij aankomt het spannendste vindt,
maar wel weer ontspant zodra het water eenmaal op hem is. Begin iedere keer weer bij de schouder en ga vanuit daar verder naar de rest van zijn lichaam. Pas op bij het hoofd van het paard, dit kun je beter met de spons doen. Paarden zijn vaak erg bang dat er water in hun oren komt waardoor ze veel weerstand kunnen geven bij het afspuiten van het hoofd.

 

Stap 6

Als het afspuiten goed gaat kun je het paard gaan voorbereiden richting het vastzetten tijdens het afspuiten. Dit doe je door het paard aan een lange lijn te nemen en hem in de poetsplaats te zetten. Begin eerst weer even met afspuiten terwijl een helper het paard vasthoudt.

 

Gaat dit goed? Doe dan het uiteinde van de lange lijn door het oog waar je het paard aan vast kan zetten en neem het uiteinde in je hand. Het paard heeft nu wel het idee dat hij vaststaat, maar mocht hij gaan hangen of achterwaarts lopen kun je makkelijk de druk loslaten door je lijn te laten vieren.

Geef een reactie