10 tips voor afwisseling in het grondwerk

  1. Aandachtsoefeningen – Wanneer je gaat beginnen met het grondwerk is het belangrijk dat het paard voldoende aandacht voor je heeft en goed op je let. Om dit te bereiken kun je beginnen met de zogenaamde ‘aandachtsoefening‘. Het doel dat je graag wil bereiken is een paard dat netjes en rustig met je meeloopt, stopt en achterwaarts gaat als jij dat vraagt. Dit is de basis die je onder de knie moet hebben voor je verder gaat met de andere (grondwerk)oefeningen.
  2. Tempowisselingen – Als het leiden van je paard goed gaat, kan het een leuke afwisseling zijn om eens te gaan schakelen in tempo of in gang terwijl je met je paard loopt. Wanneer je wisselt van gang kun je denken aan een overgang van stappen naar draven aan de hand. Met een tempowisseling wordt een verandering van tempo binnen een bepaalde gang bedoeld, dus bijvoorbeeld van een snelle stap naar een rustige stap. Het oefenen hiervan kan je ook erg helpen wanneer je een paard moet laten voordraven bij bijvoorbeeld de dierenarts.
  3. Lopen over balkjes – Het lopen over springbalken is een goede aanvulling op je grondwerkoefeningen en zorgt ervoor dat je paard bewuster wordt waar hij zijn voeten neerzet. Ook kan het je helpen bij het gymnastiseren van je paard.  Met springbalkjes kun je eindeloos variëren! Is je inspiratie op? Zoek op internet dan eens naar filmpjes van ‘Horsephysio’, dit zijn oefeningen met balken die over het algemeen rijdend worden uitgevoerd, maar die je net zo goed aan de hand kunt doen!
  4. Mikado – Als het lopen over balken goed gaat, kan je er ook voor kiezen om de balken op verschillende hoogtes en willekeurige manieren neer te leggen. Zo leert jouw paard om goed te kijken waar hij zijn voeten neerzet en goed op te letten hoe hoog hij zijn benen op moet tillen. Tip: om balkjes wat hoger neer te leggen kun je cavalettiblokken gebruiken, maar de potjes van de Ikea zijn een stuk goedkoper en net zo effectief.
  5. L-shapeWanneer jij en je paard de aandachtsoefening goed onder de knie hebben, kun je gaan beginnen met uitgebreidere grondwerkoefeningen zoals het sturen van je paard tussen balken door. Zo kun je met vier balken de vorm van een L maken en je paard hier doorheen sturen. Dit kan zowel voorwaarts, als achterwaarts. Let op dat je altijd allebei de kanten traint om het paard optimaal te gymnastiseren. Een uitleg van de oefening vind je hier.
  6. Andere shapesGaat de L-shape goed? Je kunt de oefening uitbreiden en afwisselen door oneindig veel verschillende vormen te maken, denk aan een U of een Z. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop. Zo gymnastiseer je niet alleen je paard, maar leer je zelf hoe je het paard moet sturen. Dit kan in je voordeel werken als je bijvoorbeeld een paard achterwaarts uit een trailer haalt.
  7. Slalom – De slalom is een reeks van objecten waar je zigzaggend tussendoor gaat, bijvoorbeeld pionnen. Met deze oefening versterk je de samenwerking met je paard en tevens werk je aan de buiging van je paard door de bochten die het paard links en rechts om de obstakels maakt.  Als  de slalom voorwaarts zonder problemen gaat, kun je het ook eens  achterwaarts proberen!
  8. Bal – Het werken met een bal kan een eerste stap zijn om je paard voor te bereiden op bijvoorbeeld paardenvoetbal. Daarnaast is het ook een goede training om het paard te leren wennen aan bewegende dingen die op hem afkomen. Op de oefening  met  de bal  kun je eindeloos  variëren!
  9. Wending om de voor- of achterhand – Het wenden om de voor- of achterhand is een oefening die je kunt gebruiken om je paard te leren te wijken voor druk en hem tegelijkertijd te gymnastiseren. Het doen van deze oefening verfijnt jullie samenwerking. Een uitleg van de wending om de voorhand en achterhand vind je hier.
  10. Zijwaarts – Het zijwaarts gaan aan de hand is voor je paard geen makkelijke, maar wel een nuttige en leuke oefening. In relatie tot het rijden is dit een directe voorbereiding op het wijken voor het been. Ook wanneer je geen wedstrijdambities hebt kan het nuttig zijn om je paard deze oefening te leren, bijvoorbeeld om een hek open te doen als je een buitenrit aan het maken bent. Een uitleg van deze oefening vind je hier.

 

Veel plezier met trainen!

Geef een reactie