Spanning op wedstrijd

Je hebt er door corona afgelopen jaar waarschijnlijk niet veel last van gehad, maar langzaam starten de meetmomenten en wedstrijd weer op. Sommige paarden (en mensen 😉) kunnen veel spanning opbouwen op een ander terrein, van de attributen in of naast de bak of misschien al van naar het wedstrijdterrein toe gaan. Zeker nu je waarschijnlijk al een tijdje niet op wedstrijd bent geweest, kan het fijn zijn voor zowel jou als het paard om wat dingen thuis te gaan oefenen. Klik hier voor 10 tips voor wedstrijdspanning! 

 

1. De training begint thuis

Het is makkelijker om dingen die je paard spannend vindt thuis al in rust te oefenen. Ga dus op je eigen locatie aan de gang met verschillende obstakels, wedstrijdhekjes, paraplus, mensen die langs de bak bewegen etc. Met wat creativiteit kan je al veel spannende situaties thuis nabootsen zodat je je paard aan van alles in stapjes wennen. Zo maak je je paard zelfverzekerder en kan dit ook helpen als je op onbekend terrein bent.

 

2. Probeer de oorzaak van de spannende dingen te achterhalen

Als je thuis gaat trainen, probeer de situaties dan zoveel mogelijk aan te passen aan de wedstrijdsituatie. Zijn vooral de witte hekjes eng en is daarom het outdoor seizoen altijd een uitdaging? Dit zou kunnen komen door het contrast van de witte kleur met de donkere schaduw. Paarden zien kleuren en contrasten anders dan wij mensen. Kijk of je dat thuis al kan oefenen met een hekje of wit zeil op een zonnige dag. Of is het juryhokje tijdens een wedstrijd eng terwijl er normaal niks aan de hand is? Misschien is in dat geval niet het juryhokje spannend, maar het feit dat er opeens mensen in bewegen. Als je de oorzaak van schrikreacties kan analyseren, kan je dit helpen om je paard nog beter voor te bereiden.

 

3. Neem je paard mee naar andere terreinen zonder dat je op wedstrijd gaat

Als je niet hoeft te presteren, kan je namelijk de tijd nemen om dingen met je paard te je oefenen. Bovendien betekent het waarschijnlijk dat jij minder spanning hebt. Dus zeker als jij of je paard veel spanning opbouwt op het wedstrijdterrein kan het helpen om de associatie te doorbreken dat weg van huis gaan altijd betekent je op wedstrijd gaat.

 

4. Zorg voor goede voorbereiding

Deze tip ligt misschien wat voor de hand, maar kan je ontzettend helpen. Doe de voorbereidingen voor je wedstrijd op tijd. Leg al je spullen de dag ervoor al klaar zodat je geen stress krijgt op het laatste moment. Zorg dat je op tijd aankomt zodat je het paard in alle rust kan voorbereiden op het wedstrijdterrein zelf. Paarden kunnen jouw lichaamstaal goed lezen en zullen het lastiger vinden om te ontspannen als jij haast hebt of gespannen bent.

 

5. Oefen het trailerladen

Het inladen in de trailer kan je paard ook spanning geven, zeker als je weinig tijd hebt. Als het op de trailer gaan spanning veroorzaakt, bouwt je paard al stress op voordat je überhaupt op het wedstrijdterrein bent aangekomen. Probeer als dat het geval is in de weken voor je wedstrijd al veel thuis te oefenen met trailerladen. Ook kan het helpen om af en toe een rondje te gaan rijden met de trailer en gewoon thuis te komen.

 

6. Laat iemand anders laden

Heb je het trailerladen goed geoefend, maar heb je zelf veel spanning op de dag van je wedstrijd? Vraag iemand anders dan je paard laden. De andere persoon heeft niet dezelfde spanning of zenuwen als jij hebt. Dit kan makkelijker zijn voor zowel jou als je paard.

 

7. Doe mee aan een oefenwedstrijd zonder dat je een winstresultaat moet behalen

Doe een keer mee zonder de druk dat je een winstresultaat moet behalen. Op deze manier kan je namelijk bewust dingen gaan oefenen in een situatie die lijkt op een wedstrijd. Neem hier dan ook de tijd in de ring voor. Vindt hij het juryhokje eng? Ga dan niet snel door, maar vraag de jury of het goed is of je de tijd van je proefje kan gebruiken om dit te oefenen.

 

8. Zorg dat je voor je proef al een keer de ring in en uit bent geweest

Dit is niet altijd mogelijk, maar kan ontzettend helpen. Zorg dat je op tijd bent en vraag of je even een rondje in de wedstrijdbak mag lopen. Ga de hele ring rond in beide richtingen.  Wat een paard in zijn linkeroog ziet, kan helemaal nieuw lijken als hij het dan met rechts ziet. Loop dus beide kanten langs de rand en laat je paard al een keer alles zien.

 

9. Let goed op je eigen spanning

Paarden kunnen goed lichaamstaal lezen. Ze kunnen aan jouw spierspanning en ademhaling voelen als jij gespannen bent. Als een paard onzeker is, kan hij behoefte hebben aan een goede leider. Hoe moeilijk het ook is, probeer zelf je zenuwen onder controle te houden. Hoe meer jij kan ontspannen en het paard in rust kan begeleiden, hoe makkelijker je paard ook kan ontspannen.

 

10. Accepteer dat je paard soms gespannen kan raken zonder dat je weet waar het aan ligt 

Soms kunnen we de precieze oorzaak van spanning bij je paard niet altijd bepalen. Probeer dan niet boos of gefrustreerd te worden want dat helpt je paard op dat moment zeker niet. Accepteer dat soms het gewoon niet gaat, volgende keer beter! 

  

Geef een reactie