Trailerladen een uitdaging? 10 tips!

Helaas is het rustig de trailer oplopen niet alle voor paarden een vanzelfsprekendheid. Ziet jouw paard de trailer ook als een uitdaging? In dit artikel vind je 10 tips die je kunnen helpen.

 

1.    Grondwerk
Dat je moet beginnen met grondwerk is wat je als eigenaar van een slecht ladend paard vaak niet wil horen. Toch is het wel essentieel dat jij degene bent die bepaalt welke kant het paard opgaat en of hij stil moet staan, of juist voorwaarts met je mee loopt. Als je deze controle buiten de trailer al niet hebt, is de kans groot dat het heel lastig wordt om het paard iets te laten doen wat hij een beetje spannend vindt.
Tip: zorg ervoor dat je je paard rond de trailer op elke gewenste plek kan laten meelopen, stoppen en achterwaarts kan laten gaan.

 

2.    Passen en meten
Een schot voor open doel? Dat zou je denken. Toch gebeurt het regelmatig dat de trailer waar het paard op geladen moet worden, niet past bij zijn omvang. Bijvoorbeeld omdat de trailer te laag is, of omdat hij te kort is voor het paard dat erin moet.
Tip: Heb je een groot paard? Er zijn speciale XL-trailers op de markt. Je zult zien dat dit het laden al veel makkelijker maakt. Hoe lichter en ruimer de trailer, hoe beter het vaak gaat!

 

3.    Oefenen!
Wanneer je wilt starten op een dressuurwedstrijd zul je regelmatig moeten oefenen voor een goed resultaat. Datzelfde geldt als je wilt deelnemen aan een springparcours. Maar hoe zit dat eigenlijk met trailer laden? Oefen je dat net zo vaak? Zeker als je te maken hebt met een paard dat het laden erg spannend vindt, is het aan te raden om dit een periode wat intensiever te oefenen. Bijvoorbeeld dagelijks voor je gaat rijden. Zo wordt het een routine voor hem.
Tip: Zet je trailer eens een tijdje op het erf (natuurlijk wel met een auto of trekker ervoor) en loop je paard er minimaal 1x per dag eens in en uit.

 

4.    Maak het makkelijk
Een paard is een vluchtdier en overziet graag zijn omgeving om alles goed in de gaten te houden. Opgesloten staan in een – voor hem toch best kleine – trailer is dan ook best een uitdaging! Probeer het zo makkelijk mogelijk te maken voor je paard om het goed te doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de voorstang uit de trailer te halen met oefenen. Zo kun je zelf doorlopen zonder te hoeven bukken. Ook oogt de trailer meteen een stuk ruimer.
Tip: Heb je een twee-paardstrailer, haal dan voor het oefenen ook het tussenschot uit de trailer.

 

5.    Jouw houding is van belang
Je verwacht het misschien niet direct, maar jouw eigen houding heeft grote invloed op het wel of niet laden van je paard. Zoek op internet maar eens wat filmpjes van paarden die niet willen trailerladen. Vaak zie je dat degene die het touwtje vastheeft, met zijn schouders (en gezicht) naar het paard toe gedraaid staat. Een logische reactie, maar hiermee zeg je eigenlijk tegen het paard “blijf maar daar” – terwijl je de tegenovergestelde reactie van hem verwacht.
Tip: heb jij een paard dat steeds blokkeert voor of op de klep? Let dan eens goed op de positie van je eigen schouders. Misschien rem je hem onbewust zelf wel af!

 

6.    Druk en ontspanning
Een paard leert door het gebruik van druk en ontspanning. Je neemt druk op je lijn op als hij iets doet wat jij niet wilt, in dit geval bijvoorbeeld stil blijven staan op de klep. Let erop dat je deze druk meteen loslaat zodra het paard een stapje naar voren doet. Dit is zijn beloning dat hij het goede antwoord geeft op je vraag.
Tip: je beloning (het loslaten van de druk) moet binnen 3 seconden volgen op de actie. Anders weet het paard niet meer waar jouw beloning mee te maken heeft.

 

7.    Beloning
De grootste beloning voor een paard is rust. Is het je gelukt om hem een paar keer rustig de trailer op te laten lopen? Zet hem dan weer lekker terug in de wei. Een grotere beloning kun je hem niet geven. Zo zorg je ervoor dat je paard de trailer ook niet gaat associëren met “weggaan” en dat kan je erg helpen in je training.
Tip: ook voer kan je helpen in je training, maar vaak niet om je paard de trailer in te lokken. Iets te eten voor in de trailer (bijvoorbeeld een hooinet) kan je paard wel helpen om makkelijker te ontspannen en de trailer te associëren met een fijne plek.

 

8.    Stap voor stap
Een grote uitdaging bij het trailerladen is om niet in 1 training te veel te willen. Vertaal het maar eens naar je dressuurproef. Als je een jong paard schouderbinnenwaarts wilt leren, kan hij dat vaak ook niet in 1 dag een hele lange zijde, toch? Datzelfde geldt voor trailerladen.
Tip: Deel de trainingen voor jezelf op in kleine stapjes en herhaal deze stappen tot ze voor je paard een gewoonte zijn geworden.

 

9.    Rijd rustig
Een inkoppertje misschien, maar heb je een paard dat slecht laadt: let dan goed op je rijstijl. Het in balans op een rijdende trailer staan is een flinke work-out voor een paard. Zolang jij rechtuitrijdt valt het wel mee, maar vooral de bochten en rotondes zijn best een uitdaging voor hem.
Tip: let niet te veel op ongeduldige medeweggebruikers en neem rotondes en bochten op een heel laag tempo.

 

10.  Laat je filmen
Lukt het je ondanks deze tips niet om je paard te laden? Laat iemand dan eens een filmpje maken terwijl je aan het oefenen bent. Bekijk het filmpje eerst zelf eens terug als je klaar bent. Soms valt je dan ineens iets op, bijvoorbeeld je schouders die je tóch naar het paard toegedraaid hebt. Kom je er niet uit? Laat het ons dan weten via info@e-quine.com, dan kijken we hoe we je verder kunnen helpen!

Geef een reactie