10 tips voor een veilige training

Als je met paarden werkt is veiligheid essentieel, zodat jij en je paard in alle rust kunnen werken. In dit artikel geven wij jou 10 tips om veilig van start te gaan met je training!

 

1. Uitrusting – Draag altijd een cap wanneer je met een paard aan het werk bent. Ook al is het paard nog zo braaf. Een ongelukje zit in een klein hoekje!

2. Schoenen – Goede, stevige schoenen of laarzen zijn belangrijk als je in de buurt van paarden bent. In een schrikreactie kan je paard opzij springen en daarbij zijn hoef op jouw voet zetten met alle gevolgen van dien. Ga nooit op slippers naar je paard.

3. Handschoenen – zijn misschien niet altijd noodzakelijk wanneer je in een afgezette ruimte (zoals een rijbak) werkt, maar kunnen wel een fijne aanvulling zijn op je uitrusting. Zeker wanneer je werkt met een paard dat zich lostrekt. Heb je geen veilige omgeving is ons advies om ze altijd te gebruiken!

4. Begin aan de hand – Ga je iets doen wat het paard lastig of spannend vindt? Start dan je training eerst aan de hand. Gaat het goed? Dan kun je het daarna eventueel ook rijdend herhalen.

5. Lange(re) lijn – Maak gebruik van een lange(re) lijn zodat je voldoende afstand kunt nemen van het paard mocht dat nodig zijn. Dit is erg handig als het paard schrikt of bijvoorbeeld steigert. Je kunt de lijn dan laten vieren en uit de buurt van zijn voorbenen blijven.

6. Ruimte – Werk als het kan in een afgesloten ruimte met een zandbodem. Let er ook op dat de omheining niet alleen hoog genoeg, maar ook stevig is. Het paard kan altijd een keer schrikken!

7. Positie – Let op dat je niet voor een paard gaat staan, maar er iets naast. Mocht het paard nu schrikken, springt hij niet boven op je en heb jij de tijd om te reageren. Wanneer je merkt dat het paard ergens bang voor is, ga dan tussen het ‘gevaar’ en het paard in lopen. Mocht hij schrikken, dan springt hij bij je vandaan.

8. Gebruik van obstakels – Paarden kunnen soms heel angstig reageren op bepaalde situaties of obstakels. Let bij het opzetten en neerleggen van het materiaal op dat het veilig is voor jou en je paard. Geef hem rustig de tijd om te wennen en blijf waar het kan altijd tussen het gevaar en het paard inlopen.

9. Shaping – Neem altijd kleine stapjes in je training. Te grote stappen kunnen zorgen voor een onverwacht heftige reactie bij het paard.

10. Basiscontrole – Zorg dat je ten allen tijden de controle hebt over je paard. Zorg dat jij degene bent die de richting bepaalt, voordat je met moeilijkere dingen aan de slag gaat.

Geef een reactie