10 tips om je paard stoerder te maken

Paarden zijn vluchtdieren. Bij onbekende en spannende situaties is hun eerste reactie om te willen vluchten. Wanneer je het paard dus nooit confronteert met dingen die hij spannend vindt en jullie komen ineens iets onverwachts tegen, dan kan het een onveilig situatie creëren. Stress bij paarden is op zich niets mis mee zolang de stress handelbaar is. Het kan dan zelfs bijdragen aan het leerproces. Het is dus heel nuttig (en leuk) om je paard gecontroleerd te leren hoe hij effectief met stress kan omgaan. Lees snel verder voor 10 tips om je paard stoerder te maken. 

  

1. Start met basis grondwerk

Als je het paard gaat confronteren met spannende dingen is het van belang dat jij als trainer in staat bent om het paard goed en veilig te begeleiden. Ga eerst grondwerk met je paard doen zonder enge voorwerpen en probeer te begrijpen wat een paard je laat zien. Een paard stoerder maken betekent niet meteen dat je alle slingers en paraplus uit de kast hoeft te trekken. Balkjes of pionnen zijn een heel goed startpunt waarmee je kan oefenen met het grondwerk. Er zijn genoeg paarden die ook dit al best spannend kunnen vinden. Bouw dit dus ook rustig op als het paard dit nodig heeft. 

 

2. Gebruik alledaagse voorwerpen

Denk creatief na over voorwerpen die je kan inzetten in je training. Een paraplu, fiets of ballon zijn iets wat je vaak altijd al in huis hebt en waar je goed mee kan trainen. Of bijvoorbeeld staanders en balkjes die je kan gebruiken om smalle doorgangen te oefenenEen andere optie is een keer een houten plank in de bak neer te leggen waar je overheen loopt. Hiermee kan je ook de klep van een trailer oefenen. Of gebruik een blauw zeil om water na te bootsen. 

 

3. Bouw het stapje voor stapje op

Bouw elke nieuwe oefening die je start rustig op. Wanneer je een paard bepaald nieuw gedrag wil aanleren kies ervoor om het einddoel onder te verdelen in verschillende stapjes en deze kleine stapjes in de goede richting steeds te belonen. Om een voorbeeld te noemen: In het geval van het zeil werken wij altijd in een opstelling met 2 zeilen: 1 slootje en 1 groot zeil. Zo kun je eerst een klein stukje oefenen en zo jezelf veilig positioneren. Dit slootje maak je steeds breder en als dit goed gaat, ga je door naar het grotere zeil. 

 

4. Werk met toenaderen en terugtrekken

Je kunt je paard belonen voor het gewenste bedrag door de spannende voorwerpen weg te halen op het moment dat het paard ontspant. Hierin is timing ontzettend belangrijk, Het paard heeft een ‘beloningswindow‘ van slechts 3 seconden. Train dus jezelf eerst goed op het herkennen van signalen van ontspanning en spanning. 

 

5. Train zowel links als rechts

Als een paard iets links accepteert betekent dit niet dat hij dit automatisch rechts ook niet meer spannend vindt. Train dus altijd beide kanten op dezelfde manier. Voor meer informatie klik hier.

 

6. Let op je positie

Sta altijd tussen het paard en het spannende voorwerp in. Mocht het paard dan schrikken, dan zal hij weg willen gaan van het enge voorwerp. Als je dus aan de verkeerde kant staat, creëer je daarmee een onveilige situatie. De kans is immers groter dat het paard jouw kant op springt. Als iemand je helpt met het paard vast te houden, laat die altijd aan dezelfde kant als jou staan om dezelfde reden. 

 

7. Gebruik een steunpaard

Het voelt misschien averechts om een paard stoerder te maken met een steunpaard. Maar het kan ontzettend veel helpen tijdens het leerproces. Ga je voor het eerst op buitenrit of introduceer je het paard aan iets nieuws? Dan kan je een maatje van je paard gebruiken om hem rustig te laten wennen. Paarden leren van elkaar. Als jouw paard ziet dat het andere paard rustig blijft, zal hij meer geneigd zijn zelf ook te ontspannen. Wil je hier meer over weten? Klik hier.

 

8. Rust is de grootste beloning

Doet je paard het goed? Gaat hij na een aantal pogingen fijn over het zeil heen? Loop een rondje met je paard weg van het vreemde object. Doordat een paard een prooi- en vluchtdier is, is rust voor hem heel belangrijk. Door hem even een moment te geven waarop je niets van hem vraagt, kun je hem dus belonen. 

 

9. Neem je tijd

Korte trainingen die je met een goed resultaat afsluit werkt beter dan een lange training waar je over je paard zijn grens heen gaat. Bouw de trainingen rustig op, stel geen onbereikbare doelen en probeer de trainingen altijd positief af te sluiten. 

 

10. Werk altijd veilig 

Veiligheid is ontzettend belangrijk. Paarden zijn nou eenmaal vluchtdieren en kunnen altijd onverwacht reageren, hoe goed je je paard ook kent. Werk dus altijd met een lange lijn om schrikreactie te kunnen opvangen. Een kort halstertouw moet je al snel loslaten als het paard onverwacht wegrent of steigert. Draag altijd een cap en eventueel handschoenen. Zorg er bovendien voor dat je kan werken in veilige, afgesloten omgeving, mocht je paard zich toch lostrekken. 

 

Geef een reactie