De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Onze 4 Untouchables konden al snel gevangen worden op stal, maar als ze in de wei stonden was dit natuurlijk moeilijker omdat de ruimte groter is. In dit onderzoek staan we stil wat de invloed is van jouw lichaamshouding op je paard. Waar moet je op letten? Door dit onderzoek krijg je meer inzicht in hoe dit werkt.

 

Heb jij soms problemen met het benaderen van je paard of wil jij graag dat je paard dichter naar je toe komt? Let dan goed op je houding. De lichaamshouding die jij aanneemt tegenover je paard is erg belangrijk. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteiten van Sussex en Portsmouth. Zij hebben uitgezocht hoe paarden reageerden op een dominante en een ondergeschikte lichaamshouding bij mensen. En wat bleek? De paarden hadden een duidelijke voorkeur om naar iemand met een ondergeschikte houding toe te gaan in plaats van naar iemand met een dominante houding.

The Untouchables 3 - aangepaste houding

Een groep manegepaarden kreeg de keuze tussen telkens twee onbekende vrouwen die er ongeveer hetzelfde uitzagen qua kleding en postuur, maar verschillende houdingen hadden aangenomen. De dominante persoon stond daarbij rechtop met haar voeten op heupbreedte, rechte schouders, borst vooruit en handen in haar zij. De ondergeschikte persoon stond 2 meter van de dominante persoon af en had een ingezakte rug, voeten tegen elkaar, kromme schouders, ontspannen knieën en haar handen voor haar lichaam. Ze mochten niet praten en hun gezicht was tot over hun neus bedekt met een sjaal om te voorkomen dat hun gezichtsuitdrukking de ruinen en merries zou beïnvloeden. Ook mochten ze geen oogcontact maken met de paarden. De dames wisselden uiteraard van houding en plek om voorkeur van de paarden voor een persoon of kant te voorkomen.

 

Van tevoren hadden de onderzoekers ervoor gezorgd dat de merries en ruinen naar de proefpersonen toe gingen door ze tijdens een warming-up ronde een stukje wortel te geven als ze bij de vrouwen in de buurt kwamen. Bij het testgedeelte van het onderzoek werden de paarden in een vertrouwde omgeving 5 meter voor de twee dames losgelaten, waarna ze zelf konden kiezen naar wie ze toe gingen. Het verschil was erg groot. In 77% van de gevallen kozen de paarden voor de vrouw met de ondergeschikte houding, terwijl slechts 23% naar de dominante persoon toe ging. Let de volgende keer dat je je paard uit de paddock of de wei gaat halen dus eens op hoe je staat. Grote kans dat je paard makkelijker naar je toe komt als je je houding kleiner en minder dominant maakt. Probeer het zelf dus ook eens uit!

 

Hier lees je meer over dit onderzoek.

Geef een reactie