Er zijn geen echte wilde paarden meer...

Onze 4 Untouchables zijn geïmporteerd uit Ierland. Hier leefden zij samen in een grote kudde. Waren het wilde paarden? Dat niet, maar ze leefden wel een semi-wild leven. Bestaan wilde paarden eigenlijk nog wel?

 

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het przewalskipaard of takh de laatste echt wilde paardensoort op aarde was. De ongeveer 2000 przewalski’s die op dit moment over de Euraziatische steppen galopperen stammen allemaal af van merries en hengsten die in dierentuinen zijn opgegroeid. Hun voorouders zijn echter 15 wilde veulens die rond 1900 zijn gevangen, terwijl het ras in 1969 in het wild uitgestorven werd verklaard. Archeologisch onderzoek door de Universiteit van Kansas wijst nu uit dat de takhi eigenlijk verwilderde paarden zijn, afstammelingen van de eerste, door het Botai-volk in Noord-Kazachstan gedomesticeerde paarden.

 

De Botai waren rondtrekkende jagers die 5500 jaar geleden als eersten paarden temden. Ze gebruikten die voor vlees, melk, arbeid en waarschijnlijk transport. Bij opgravingen werden overblijfselen van paddocks gevonden en gereedschappen die van botten waren gemaakt. Deze gereedschappen werden gebruikt om leren strips mee te maken waar ze mogelijk hoofdstellen, lasso’s, zwepen en kluisters van fabriceerden. Daarnaast zijn er resten van paardenmelk gevonden in aardewerken potten en omdat in Mongolië en Kazachstan tot op de dag van vandaag gefermenteerde paardenmelk wordt gedronken, is het waarschijnlijk dat de Botai hetzelfde deden.

 

Een andere belangrijke conclusie van het onderzoek is dat onze gedomesticeerde paarden niet afkomstig zijn van de Botai-paarden, iets wat veel wetenschappers tot nu toe wel dachten. Het internationale team van wetenschappers voerde DNA-analyses uit op de opgegraven botten en tanden van 20 Botai-paarden en 22 paarden die de afgelopen 5500 jaar op verschillende plekken in Europa hebben geleefd. Vervolgens vergeleken ze die met al gepubliceerde informatie over het DNA van 18 opgegraven en 28 moderne paarden. Hieruit bleek dat de Botai-paarden de voorouders waren van de przewalski’s en niet van onze huidige paarden. Er zal dan ook nieuw onderzoek moeten worden gedaan om te ontdekken waar het moderne paard wel vandaan komt.

 

De onderzoekers geloven dat de voorouders van de przewalski’s uit de Botai-kuddes in Oost-Kazachstan of West-Mongolië zijn ontsnapt. Vervolgens zijn ze verwilderd, net als de mustangs in Noord-Amerika. In tegenstelling tot mustangs hebben takhi rechtopstaande manen, wat in de wetenschap wordt geassocieerd met wilde paardachtigen. Daarnaast hebben ze een bruingele, roodachtig bruine of muisgrijze vacht zoals de paarden die op prehistorische grotschilderingen staan afgebeeld. Vandaar dat biologen aannamen dat de przewalski’s echte wilde paarden waren, maar dat is dus niet het geval.

The Untouchables 3 - aangepaste houding

Hier lees je meer over dit onderzoek.

Geef een reactie