Instructeur Paard & Gedrag - Niveau 2
Home Opleiding Instructeur Paard en Gedrag

Instructeur Paard & Gedrag niveau 2

imadia-0612-min

In niveau 2 ga je je verder verdiepen in alle facetten die nodig zijn om een paard met uitdagender gedrag te kunnen trainen. Je kunt hierbij denken aan een paard dat de trailer niet in wil lopen, schrik- en obstakel vraagstukken, grondwerk, hoefsmid- en dierenarts problemen of dominantie. Natuurlijk speelt ook de begeleiding van de eigenaar van het paard hierin een belangrijke rol. Daarnaast besteden we aandacht aan didactiek, hoe breng je je boodschap over op de ander?

Het tweede niveau is opgebouwd uit 6 blokken van 3 dagen, waarbij thuisstudie en huiswerkopdrachten zorgen voor verdieping. Bij de huiswerkopdrachten bieden we ondersteuning door middel van videobeoordeling en nabespreking.

Onderwerpen

 1. Training in de praktijk. In niveau 1 heb je kennis gemaakt met de basis van de gedragstraining van paarden. In niveau 2 ga je aan de slag om deze in te zetten bij meer uitdagende paarden.
 2. Trailerladen. We gaan een weekend aan de slag met paarden met een probleem in of bij de trailer. Samen met je medestudenten maak je een plan, en ga je dit uitvoeren. Wat werkt wel, en wat werkt niet? Ook neem je de eigenaar mee in dit proces, zodat deze in staat is om er thuis mee verder te gaan.
 3. Effectieve Training. Voor deze module laten we verschillende paarden naar een locatie toe komen waar jullie met ze aan het werk gaan. Dit kunnen paarden zijn met divers gedrag, bijvoorbeeld paarden die niet gelongeerd kunnen worden, niet meelopen, of overal van schrikken.
 4. Veulens & Jonge paarden. We gaan niet alleen verder met de theorie rondom de voortplanting bij paarden, maar ook in de praktijk komt dit aan bod. Je werkt met veulens om ze de allereerste basisbeginselen van de omgang met mensen te leren. Ook gaan we een weekend aan de slag met 2- en 3-jarige paarden.
 5. Gezondheid & Voeding. In de theorielessen gaan we, uiteraard met specialisten op dit gebied, meer aandacht besteden aan de gezondheid van het paard. Welke aandoeningen kun je tegenkomen en hoe kun je hier in je voerbeleid rekening mee houden?
 6. Ethologie. Om een paard nieuwe dingen aan te leren, is het belangrijk dat je weet hoe hij leert. De etholoog Machteld van Dierendonck gaat je er alles over vertellen in de module Ethologie.

Resultaat

Wanneer je dit niveau hebt afgerond kun je alvast aan de slag om paarden en eigenaren te helpen bij de problemen die ontstaan in de omgang met het paard. In deze fase ben je bezig met ‘enkelvoudige problemen’ en de preventie hiervan. Je kunt aan de slag met paarden die ongewenst gedrag laten zien omdat ze te weinig training hebben gehad op het gebied van grondwerk.
Je bent in staat om een moeilijker paard aan de hand te trainen om met je mee te werken. Paarden die de trailer niet op willen help je door middel van obstakel- en trailertraining. Je bent in staat om een plan op te stellen voor de paarden waar je mee werkt. Naast de praktijkdagen verdiep je je kennis door middel van projecten en thuisstudie. Je maakt hierbij gebruik van het online leerplatform e-quine.com.

Informatie

 • Startdatum: februari en september
 • Duur: 6 x 3 dagen, 18 dagen in totaal
 • Locaties: per weekend verschillend (b.v. Nispen, Kerkwerve, Zeewolde, Vierpolders)
 • Studiegids: Klik hier
 • Prijsoverzicht: Bekijk het overzicht 
 • Informatiebijeenkomst: Meld je hier aan

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.

Schrijf je in voor de opleiding

Om aan de slag te gaan met de opleiding Instructeur Paard & Gedrag start je met niveau 1*. Schrijf je hier in voor niveau 1.

 

*Heb je al een instructeursdiploma (bijvoorbeeld van de KNHS, of Emiel Voest)? Neem dan contact met ons op voor de vrijstellingsmogelijkheden!

Gerelateerde opleidingen

niveau1hoofd-min

Instructeur Paard & Gedrag –
Niveau 1

Alles over de taal van het paard. In het eerste niveau leer je het zowel in theorie, als in de praktijk.

LEES MEER
Foto-19-min

Instructeur Paard & Gedrag –
Niveau 3

Je doet veel praktijkervaring op. Het derde niveau is de laatste stap naar het erkende diploma Instructeur Paard & Gedrag!

LEES MEER

Onze voordelen

✓ Enige NOC*NSF en KNHS erkende opleiding over paardengedrag!
✓ Jarenlange, specialistische ervaring
✓ Webshop met producten gericht op een veilige omgang
✓ Gratis verzending van producten bij bestelling vanaf € 100,-