Zebrastrepen, in de mode of functioneel?

Misschien zul je het niet direct zeggen, maar zebra’s en paarden zijn familie van elkaar. Een groot verschil is het type vacht. De zebra’s hebben opvallende zwart witte strepen. Er is veel speculatie over het doel van deze strepen. Zouden ze echt vliegen weren? Tijd voor een onderzoek! 

 

Om erachter te komen of zebra strepen vliegen weren is er onderzoek gedaan naar het gedrag van de tabanids (paardenvliegen). Zo is het gedrag van de vlieg geobserveerd bij drie zebra’s in gevangenschap en negen gedomesticeerde paarden met dezelfde kleur vacht. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er minder dazen op zebra’s landden dan op de paarden. Terwijl het aantal tabaniden dat rond de zebra’s cirkelde of de paarden kort aanraakte niet verschilde. Bij het bekijken van de video was goed te zien dat de vlieg moeite had om te vertragen bij het landen op de strepen van de zebra. 

 

Voor het tweede experiment kregen de paarden een deken om, een donkere, een lichte of een deken met zebra strepen. Hierbij was duidelijk te zien dat de paarden met het deken met zebra strepen veel minder last hadden van tabanid-aanraking en landing op de dekens. Hier is uit op te maken dat de vliegen moeite hadden om gecontroleerd te landen bij een gestreepte vacht. 

 

Het antwoord op de vraag of zebrastrepen in de mode zijn of daadwerkelijk als functioneel kunnen worden beschouwd, is dat ze wel degelijk kunnen helpen om vliegen te weren! 

Bron artikel

Geef een reactie