Wellness dag voor je paard

Iedereen heeft wel eens behoefte aan een goede massage, de sauna of een warm bad: een wellness dagje. Toch ziet een wellness dag voor een paard er heel anders uit. Wanneer paarden trainen in water dan wordt dat paardenhydrotherapie genoemd: het gebruik van water om medische aandoeningen te behandelen. 

 

Hydrotherapie wordt al eeuwen gebruikt om gezondheidsproblemen van mensen te behandelen. Onder water zijn de spieren harder aan het werk, terwijl de belasting op botten, gewrichten en zachte weefsels minder is. Daarnaast vermindert de druk van het water zwellingen en ontstekingen. Koud water wordt gebruikt om ontsteking, zwelling en pijn te verminderen en warm water veroorzaakt verwijding van bloedvaten, wat lokale pijn en ontsteking kan verminderen. Met de technologie van vandaag kan dit dus ook uitkomst bieden voor paarden. 

 

Zwembaden – Waar het gaat om Hydrotherapie bij paarden worden zwembaden het meest gebruikt. Dit kunnen cirkelvormig of lineaire baden zijn met een waterdiepte van ten minste 3,5 meter zodat het paard los komt van de grond. Zwemmen is ideaal om fit te blijven zonder ledematen te belasten. Paarden zijn van nature geen zwemmers. Ze gebruiken de voorbenen voor het evenwicht en hun achterbenen als motor om vooruit te komen. Hierdoor is de belasting van de achterbenen aanzienlijk hoger dan die van de voorbenen. Daarnaast wordt het tempo door het paard bepaald en kan hier moeilijk verandering in worden gebracht. 

 

Onderwater loopbanden – Bij een onderwaterloopband kan er gevarieerd worden in de waterdiepte, snelheid, temperatuur en stroming. Op de loopband traint het paard zijn spierkracht en ontwikkelt hij een groter bewegingsbereik van de gewrichten. Hoe dieper het water, hoe minder de belasting is op de spieren en gewrichten.  

 

Zoutwaterkuuroorden – Zout werkt ontstekingsremmend. Koud zoutwater spa’s gebruiken koud stromend water met een hoog zoutgehalte om onderbeenontsteking te verminderen en kleine verwondingen zoals kneuzingen en verrekkingen te behandelen. Daarnaast kan het helpen bij herstel na het sporten. Ook hierbij kan het waterniveau worden aangepast om de druk op verschillende weefsels te veranderen.   

 

Bij hydrotherapie wordt er zorgvuldig gekeken naar elke individuele patiënt. Kleine aanpassingen in snelheid of waterdiepte kunnen grote effecten hebben. Daarnaast kunnen paarden het best nog wel een spannend vinden. Door samen te werken met een specialist in revalidatie voor paarden wordt de veiligste en meest succesvolle resultaten bereikt. 

Geef een reactie