Wel of niet het water afschrapen?

Je komt thuis van een lekkere buitenrit midden in de zomer. Je haalt het zadel eraf en je paard is helemaal bezweet. Je besluit om hem een lekkere douche te geven. Het paard is helemaal nat, wat doe je: schraap je het overtollige water eraf of laat jet het zitten? 

 

Door inspanning warmt het lichaam op. Het is belangrijk om deze weer af te laten koelen, bijvoorbeeld met koud water. Vaak wordt er gedacht dat je het overtollige water er beter af kunt halen, omdat het water kan zorgen voor een isolerend laagje op de huid waardoor de warmte niet weg kan. Maar is dat wel zo?  

 

Onderzoek wijst uit dat een laagje water een koelend effect heeft op het lichaam. Dat komt omdat het water de warmte beter geleid dat dat lucht doet. Denk maar eens aan zweten. Zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om warmte kwijt te kunnen. Doordat het paard zweet komt er een laagje water op de huid die de warmte geleid. Hierdoor kan het lichaam verder afkoelen. Het laagje water na het afspuiten kan dus helpen om overtollige warmte kwijt te raken! 

Bron artikel 

 

 

Geef een reactie