Water is een van de belangrijkste onderdelen van het rantsoen van je paard. Per dag drinkt een paard gemiddeld 25-30 liter water. Wanneer hij zware arbeid verricht kan deze hoeveelheid zelfs stijgen naar 50 liter. Het is daarom belangrijk dat een paard de hele dag door toegang heeft tot schoon drinkwater. In de winter kan de kou soms voor problemen zorgen rondom het aanbieden van water. Op sommige stallen kan het namelijk best een uitdaging zijn om het water niet te laten bevriezen. Daarnaast kan het koude water ervoor zorgen dat paarden minder drinken, wat de kans op bepaalde gezondheidsrisico’s vergroot. Hierbij een aantal tips om de winter goed door te komen.
Controleer de watertoevoer
Controleer minstens twee keer per dag of je paard nog toegang heeft tot drinkwater. Bij een automatische drinkbak is het belangrijk om te checken of de leidingen niet bevroren zijn, dus test even of er nog water uit komt. Krijgt het paard water uit een emmer? Kijk dan of de bovenlaag niet bevroren is en maak deze kapot als dat het geval is.
Voorkom bevriezing
Afhankelijk van het systeem dat op je stal gehanteerd wordt, kun je verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat water bevriest. In het geval van wateremmers is de meest goedkope manier om het ijs iedere ochtend en avond te breken. Haal het ijs dan ook uit de emmer, zodat het water minder snel opnieuw bevriest. Het kan ook helpen om iets in de emmer te plaatsen dat drijft. De bewegingen die dit in het water veroorzaakt maakt ook dat het water minder snel zal bevriezen. Je kunt er bijvoorbeeld wat hooi of een houten blokje inleggen. Gebruik je een waterslang om je emmers bij te vullen? Zorg er dan voor dat je de slang leeg laat lopen na gebruik.
Bij het gebruik van automatische drinkbakken zijn er verschillende producten op de markt die het drinkwater kunnen verwarmen. Zo kun je een vorstvrije automatische drinkbak aanschaffen waarin verwarmingselementen geïntegreerd zijn. Een warmtekabel is een eenvoudige manier om je drinkbak te verwarmen. Je kunt deze kabel om de leidingen draaien om ze te verwarmen. Ook bestaan er rondpompsystemen waarbij het water verwarmd en door de waterleidingen rondgepompt wordt. Daarnaast helpt het ook om de leidingen goed te isoleren.
Wees alert op uitdrogingsverschijnselen
Controleer de mest en voerbak van je paard. Is de mest droog en hard in plaats van zacht en vochtig? Eet hij niet al zijn kracht- en ruwvoer op? Dan kan dat een teken zijn dat het paard onvoldoende water drinkt. Als je paard uit een emmer drinkt kun je goed zien hoeveel water hij heeft gedronken. Daarnaast is de turgortest een eenvoudige test om te zien of er sprake is van uitdroging. Neem een huidplooi tussen je duim en wijsvinger, bijvoorbeeld op de hals. Als je de plooi loslaat zou de huid binnen één seconde weer in de normale vorm moeten zijn. Gebeurt dat niet en blijft de huid staan, dan kan het een teken zijn van uitdroging.
Drinkt je paard onvoldoende?
- Verwarm het water: Het is niet zo dat paarden geen ijskoud water drinken. Uit onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat paarden, als zij de keuze hadden tussen warm en koud water, kiezen voor ijskoud water. Dit zou te maken hebben met het instinct dat aangeeft dat koud water verser zou zijn en de kans op besmettingen kleiner is. Maar het is wel zo dat paarden minder drinken van koud water dan van warm water. Dus als je paard meer water binnen moet krijgen, biedt dan verwarmd (7-10 graden Celsius) water aan.
- Stimuleer het paard te drinken: Je kunt een paard op verschillende manier aanmoedigen om meer water op te nemen. Je zou bijvoorbeeld slobber of bietenpulp kunnen voeren of stukjes appel in de wateremmer leggen. Tijdens het eten hiervan krijgen ze extra vocht binnen.
Sneeuw is geen goede waterbron
Het kost een paard veel energie om sneeuw te smelten en hierdoor is het moeilijker voor het paard om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast moet een paard grote hoeveelheden sneeuw opeten om aan zijn dagelijkse waterbehoefte te komen. Ze zullen dit dan ook niet zo snel doen. Als je paard 24/7 buiten staat en er is veel sneeuw gevallen, ga er dan niet vanuit dat hij hierdoor voldoende vocht binnen krijgt. Zorg altijd voor een goede, schone waterbron.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.