Het veulentje wordt bijna geboren, wat nu?

Een veulentje op komst is een spannende periode voor de eigenaar. Hoewel je weet dat een merrie gemiddeld 11 maanden drachtig is, weet je nooit helemaal zeker wanneer de bevalling plaats gaat vinden. Daarom is het verstandig om een aantal voorbereidingen te treffen wanneer het einde van de dracht nadert. Zo kom je niet zo snel voor verassingen te staan en kan dit de kans op complicaties verminderen. 

 

Op het weiland

In de meeste gevallen zal een merrie bevallen in een box, maar het kan ook buiten gebeuren (soms ongepland). Het voordeel van een bevalling in het weiland is dat het natuurlijk is en de merrie minder kans loopt om vast te komen liggen. Een nadeel zou kunnen zijn dat je de merrie minder goed in de gaten kunt houden, zeker ’s nachts. Bij een bevalling in het land is het belangrijk dat het weiland schoon is, omdat het anders de kans op infecties vergroot. Check daarnaast van tevoren of het weiland vrij is van mogelijke gevaren voor het veulen, zoals waterbakken of sloten. 

De voordelen van bevallen in een stal zijn dat de omgeving gecontroleerd kan worden (temperatuur, ventilatie, hygiëne). Dit is vooral fijn als het veulen vroeg in het jaar geboren wordt, wanneer het weer nog slecht kan zijn. Je kunt de merrie goed in de gaten houden door middel van camera’s of door haar rustig te observeren. Ook is het gemakkelijker om in te grijpen wanneer nodig. Het grootste nadeel is dat de merrie het risico loopt om vast te komen liggen als ze te dicht bij een muur ligt.  

 

Op stal 

Er zijn een aantal eisen aan een box die ervoor zorgen dat de bevalling zo goed mogelijk kan verlopen en de kans op bepaalde complicaties kan verkleinen. Ten eerste moet de box groot genoeg zijn (minimaal 5 x 5 m.) zodat de merrie uitgestrekt kan liggen met voldoende ruimte achter haar. Voordat je de merrie in de stal zet, is het verstandig om de muren en vloer goed schoon te maken. Stro als stalbedekking zorgt ervoor dat de vloer minder glad is en plakt niet aan het pasgeboren veulen. Let ook hier op of er geen gevaarlijk dingen in de stal bevinden, zoals een hooiruif of emmers. 

Het is verstandig om de veulenbox twee weken voor de geschatte bevallingsdatum klaar te hebben. Zo kan je merrie ook wennen aan de nieuwe omgeving zodat ze tijdens de bevalling zo min mogelijk stress heeft. Het is fijn als de merrie het goed kan vinden met haar buurman of buurvrouw, zet er dus bij voorkeur een bevriend paard naast. Zo voorkom je onnodige stress.  

 

Verder… 

Als je de datum van de bevalling kunt inschatten, stel dan je dierenarts hiervan op de hoogte. Daarnaast zou je van een geboortemelder gebruik kunnen maken. Deze melder kun je een aantal weken voor de geschatte datum om je merrie doen. Op het moment dat de merrie op haar flanken gaat liggen (geboorte houding) krijg je een melding. Zo kun je bij de bevalling zijn zonder dat je nachtenlang hoeft te observeren. Lees van tevoren welke spullen je nodig hebt voor bij de bevalling en zet die al een aantal weken van tevoren klaar. Mocht het spannende moment daar zijn, dan heb je alles zo bij de hand. 

 

Tip: Heb je zelf geen ervaring met bevallingen? Dan is het verstandig om er iemand bij te hebben die dat wel heeft. Deze persoon zal sneller kunnen zien of er complicaties zijn, waardoor je in kunt grijpen of hulp in kunt schakelen.  

Geef een reactie