Ukkie, die 1.82 bleek te zijn

Een jaar of vier geleden moest ik een paard ophalen voor de cursus veilig trailerladen. Aangekomen op de manege trof ik een heel vriendelijk, maar ook heel groot paard aan die een hekel had gekregen aan laden. En zeker met zo’n groot paard heb je echt wel een probleem als hij er niet in wil. Maar gelukkig lukte het toch snel en vertrokken we richting huis. 

De volgende dag was de cursus en gingen we aan de slag om te kijken hoe snel Ukkie ging leren. Eigenlijk ging het best goed, alhoewel hij steeds een beetje stug bleef net voor de plank. De eigenaar was al erg tevreden over het resultaat en besloot Ukkie een week in training te zetten om het helemaal bevestigd te krijgen. 

 

Ukkie werkte goed mee tijdens de training en wij waren erg trots op hem. Zaterdag zou hij opgehaald worden en de vrijdag ervoor gaven we hem nog een laatste sessie. Zelf was ik bezig een cursus massage af te sluiten en zag vanuit het raam dat Ukkie opeens weigerde om de trailer in te gaan! Hij verzette zich hevig en begon weer te steigeren. Balend liep ik naar buiten. Het was tenslotte de hele week prima gegaan en hij had niet meer geweigerd. En net nu hij bijna naar huis ging, werd hij negatief. Ik nam Ukkie over en met veel pijn en moeite zette ik hem een keer op de trailer. Ik zei tegen het team dat met hem bezig was geweest: “zet hem maar op stal, dan ga ik zo met hem verder, eerst even de cursus afronden.” 

 

Een kwartier later liep ik naar de stal van Ukkie, waar het team al bezorgd stond te wachten. Ook liepen de studenten van de cursus mee om te kijken. Ik keek de stal in en er viel me gelijk iets op. “Ik weet al waarom hij niet wil laden!” Het team keek me enigszins verbaasd aan. “Haal die transportbeschermers maar van zijn benen.” Nadat die er afgehaald waren liepen we Ukkie weer naar de trailer en ja hoor, hij liep zonder problemen met ons mee de trailer in. Geweldig voorbeeld van paarden en associaties. We hadden hem getraind zonder transportbeschermers en dat ging top. Transportbeschermers er om en hij had direct de associatie met vervoerd worden en hij weigerde! Voor ons een mooi leermoment… 

Geef een reactie