Snacks voor je paard

Hoewel paarden het in principe niet nodig hebben als ze een uitgebalanceerd rantsoen krijgen, vinden sommige eigenaren het fijn om hun paarden af en toe iets extra’s te geven. Ze kunnen dan kiezen voor de traditionele snacks zoals appels en wortels of gewoon een extra handje muesli of brok. Maar er zijn ook allerlei verschillende paardensnacks en –snoepjes op de markt. Wat zit er in al deze snacks en waar moet je rekening mee houden? 

 

Paardensnoepjes

Als je gaat zoeken naar paardensnoepjes vind je tientallen producten. Van ‘gewone’ producten zoals brokjes en likstenen met vanille, banaan of appelsmaak tot de meer ‘menselijke’ producten zoals brokjes met dropsmaak en snoep- en mueslirepen. Veel van de basis ingrediënten komen overeen met de ingrediënten van normaal paardenvoer. Dit zijn ingrediënten zoals verschillende soorten granen (haver, tarwe, mais, etc.) en graanproducten (tarwezemelen, lijnzaad, etc.). Daarbij kunnen dan verschillende geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Veel producenten voegen er vervolgens nog vitaminen en andere voedingstoffen toe. Het nadeel van paardensnoep is dat het soms veel suiker kan bevatten, dit betekent dus veel energie. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de ingrediënten van het product en het met mate te voeren.

 

Tip: Let goed op de houdbaarheidsdatum van een zak paardensnoepjes. Soms kunnen ze ongemerkt al een lange tijd in je kast liggen. Bedorven snoepjes kunnen het risico op koliek of andere ziektes vergroten. 

 

Menselijke producten

Een van de ‘traditionele’ tussendoortjes voor veel paarden is het suikerklontje. Maar ook andere menselijke producten, zoals pepermunt en zuurstokken (rood-witte pepermuntstaafjes) worden wel eens door eigenaren gevoerd. Deze snacks bestaan voornamelijk uit suiker. In kleine hoeveelheden kan het in principe geen kwaad, maar voer met mate en houd er rekening mee dat je paard daardoor wellicht meer energie binnenkrijgt dan zijn lichaam nodig heeft.

Een andere menselijke snack is brood. Brood bestaat voornamelijk uit tarwe, een product dat je ook terug ziet in paardenvoer. Maar omdat brood voor de mens wordt gemaakt, is het niet ideaal voor paarden. Bij het voeren van vers brood kan er een grote deegbal gevormd worden die slecht verteerbaar is en voor verstoppingen kan zorgen. Oud brood (1-2 dagen oud), maar niet beschimmeld, is beter om te voeren. Daarnaast bestaan de koolhydraten in brood grotendeels uit zetmeel. De capaciteit van de zetmeelvertering is bij paarden beperkt. Dat betekent dat te veel zetmeel in het voer voor verstoringen in de darmflora kan zorgen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld diarree of (gas)koliek. Een beetje brood geven is dus geen probleem, maar de spijsvertering van een paard is niet gemaakt op de verwerking van grotere hoeveelheden. 

 

Groente en fruit

Het voordeel van groente en fruit is dat het behalve de lekkere smaak ook allerlei vitaminen en mineralen bevat. Maar dit maakt het niet meteen een gezonde snack. Het nadeel is namelijk dat vooral fruit erg veel suiker kan bevatten. Als paarden te veel suiker binnen krijgen vergroot dit de kans op (gas)koliek of hoefbevangenheid. Als je het met mate voert kun je naast de gebruikelijke appels ook peren, bananen, perziken of pruimen voeren. Let er bij het voeren van perziken en pruimen op dat je de pit verwijderd. Paarden kunnen dit ook zelf doen met hun tong, maar mochten ze een pit toch naar binnen krijgen kan dit voor een slokdarmverstopping zorgen. Als groente zijn wortels een geschikte snack. Ze bevatten relatief veel water en weinig voedingsstoffen, hierdoor zou een paard een aantal kilo wortelen per dag mogen eten (afhankelijk van zijn lichaamsgewicht).

Voer groente en fruit alleen maar vers, als het beschimmeld of verrot is kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. 

 

Tip: Voer het groente en fruit in zijn geheel om slokdarmverstopping te voorkomen. Als je het in (ronde) plakjes of stukjes snijdt en het paard hier onvoldoende op kauwt kan het de slokdarm afsluiten.

 

 

Voertips 

        Het is verstandig om je snacks altijd in een emmer, voerbak of op het hooi aan te bieden. Op het moment dat jij het paard uit je hand laat eten, kan hij bijtgedrag gaan ontwikkelen. Bij sommige trainingsmethoden, zoals clickertraining, worden snoepjes, brokjes of andere kleine stukjes voedsel vaak gebruikt als beloning (positieve bekrachtiging). Hierbij is het belangrijk dat de trainer het paard leert uit de persoonlijke ruimte van de trainer te blijven en te wachten op de voedselbeloning om voernijd en bijtgedrag te voorkomen. 

        Voor elke paardensnack geldt dat het een aanvulling is op het rantsoen van je paard, de basis moet dus in orde zijn. Dat betekent voldoende ruwvoer van goede kwaliteit, eventueel aangevuld met krachtvoer. Geef jij je paard dagelijks iets extra’s als snack? Houd hier dan rekening mee in de basis van het rantsoen, om het energieaanbod in balans te houden. 

        Houd er rekening mee dat het maagdarmstelsel van je paard niet goed tegen veranderingen in het rantsoen kan. Wissel je type snack dus niet teveel af en het kan zelfs verstandig zijn om hun eigen, bestaande rantsoen als snack te gebruiken. Als je paard bijvoorbeeld 1 kg brok per dag krijgt, kun je hier een handje van nemen en als snack/beloning voeren. Zo voer je hem ook niet meer dan hij nodig heeft. 

(bron: http://www.voervergelijk.nl/column/42/groente-en-fruit-ook-gezond-voor-paarden) 

 

Geef een reactie