Schuilstallen in de zomer

Voor paarden die dag- en nacht buiten verblijven, is het fijn om een schuilmogelijkheid te hebben. Dit kan op een natuurlijke manier door bomen of door het plaatsen van een schuilstal. Op deze manier kunnen zij zich beschermen tegen de verschillende weersinvloeden.

 

In Nederland is het niet verplicht om een schuilstal aan te bieden, maar het wordt wel aanbevolen om het welzijn van de dieren te waarborgen. In Zweden kennen ze hier wel regels voor. Zo is het verplicht om voor paarden die 24 uur per dag buiten verblijven, in de winter een schuilmogelijkheid aan te bieden. In de zomer is dit echter niet verplicht. Reden voor Zweedse onderzoekers om te onderzoeken in hoeverre paarden in de zomer een schuilstal gebruiken en welke factoren hier invloed op hebben.  

 

Ze keken naar het gedrag van acht warmbloed paarden gedurende twee weken in de zomerperiode. De paarden hadden allemaal een donkere vacht. Er werd gebruik gemaakt van twee type schuilstallen, één met een dak en drie dichte wanden en één met alleen een dak. De onderzoekers verwachtten aan het begin van het onderzoek dat de paarden op zonnige dagen voornamelijk de schaduw zouden opzoeken bij de schuilstal met alleen een dak. Zo was er namelijk een windstroom en konden ze paarden hun omgeving goed blijven zien.  

 

Het gedrag van de paarden werd geobserveerd en hun lichaamstemperatuur en huidtemperatuur werd op 3 momenten gemeten. Daarnaast werden elke 10 minuten de beïnvloedbare factoren gemeten zoals de temperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling en windsnelheid. Ook de aanwezigheid van insecten kon invloed hebben op het gedrag. In de schuilstallen hing daarom een insectenval zodat er indicatie gegeven kon worden van het type insecten en de aantallen ervan.  

 

Uit de resultaten blijkt dat paarden wel degelijk gebruik maken van een schuilstal in de zomer. Anders dan de onderzoekers voorspelt hadden, gaven vijf paarden voorkeur aan de gesloten schuilstal. Tijdens de observaties verbleven sommigen daar tot wel 2,5 uur achter elkaar. Vooral het insecten werende gedrag (staartzwiepen, huidtrillingen) was minder wanneer paarden in de gesloten stal stonden. Hoewel er niet minder insecten gevangen werden in de gesloten schuilstal, zou dit toch aan kunnen geven dat ze daar minder last hadden van de insecten. Wanneer er een hogere windsnelheid was, of minder insecten, waren de paarden minder vaak in de schuilstal te vinden. Als paarden dertig minuten in de schuilstallen verbleven, had dit geen invloed op de lichaams- en huidtemperatuur. Ze hadden tijdens het onderzoek te maken met gemiddelde zomertemperaturen en geen extreme hitte, wellicht dat er dan wel andere resultaten uit het onderzoek naar voren waren gekomen.  

 

Ben je zelf van plan een schuilstal voor je paard(en) te plaatsen? Kijk dan goed of dit toegestaan is op het stuk land. Is het niet toegestaan? Dan kun je gebruik maken van natuurlijke elementen zoals bomen en bosjes of kiezen voor verschillende mobiele oplossingen. In het onderzoek werd ook gebruik gemaakt van een mobiele oplossing. Door middel van drie hekken, een geraamte van een dak en plastic zeil kun je beschutting creëren. Er bestaan ook zogeheten sleepstallen, dit zijn verplaatsbare stallen met wielen of glijders waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Wil je meer weten over het plaatsen van schuilstallen in het buitengebied? Deze folder geeft je meer informatie. 

Wil je het hele onderzoek lezen? klik dan HIER 

Geef een reactie